ICT'er minder naïef in baankeuze

Een leaseauto is leuk, maar niet zaligmakend. Ict'ers hebben geleerd van de economische dip van een paar jaar geleden. Werkzoekenden willen daarom vooral graag aan hun eigen ontwikkeling werken.

Ict'ers die op sollicitatiegesprek gaan, laten zich minder snel dan een paar jaar geleden verleiden door het vooruitzicht van een leaseauto of een dure laptop van de baas. Vooral de mogelijkheid tot het volgen van opleidingen is voor de werkzoekende ict'er belangrijk.

Dat zegt Bas Westland, directeur van werving- en selectiebureau epeople. Volgens Westland hebben de nieuwe wensen van ict'ers die een baan zoeken te maken met de economische dip van een paar jaar geleden. "Ict'ers weten ondertussen wel dat het aannemen van een baan geen garantie is voor vastigheid", aldus Westland. "Ze zijn daarin een stuk minder naïef geworden."

Marktwaarde

Door het leerproces waar Westland het over heeft, zou de ict'er meer dan voorheen rekening houden met zijn marktwaarde. Was een paar jaar geleden de leaseauto een reden om bij een bedrijf te gaan werken, tegenwoordig willen werkzoekende liever dat de baas ze een opleiding biedt om bijvoorbeeld een Prince2- of een ITIL-certificaat te behalen.

Volgens Westland kunnen ook grote werkgevers minder zekerheid bieden dan vroeger. "Ict'ers weten daardoor dat ze niet te veel op hun baas moeten rekenen, maar aan zichzelf moeten werken", aldus Westland.

Het bestaan van deze ontwikkeling bleek deze week ook uit onderzoeksresultaten van Trius. Volgens het detacheringsbureau zit slechts drie procent van de 500 ondervraagde HTS-studenten te wachten op materiële extraatjes. "Meer dan de helft streeft vooral naar doorgroeimogelijkheden", aldus de onderzoekers, die wel zien dat een goed salaris belangrijk blijft.

Salaris

Dat ziet Westland ook. In zijn top tien van redenen om een baan aan te nemen, staat de hoogte van het salaris op de derde plek. "Werknemers maken deels uit het loon op dat ze gewaardeerd worden. Als dat te laag is, zijn ze bereid een andere baan te zoeken", aldus Westland. Daar staat volgens hem tegenover dat een ict'er niet snel een baan zal kiezen louter vanwege een hoog salaris.

Andere punten die hoog scoren bij werkzoekende ict'ers zijn de reisafstand tot het werk en de mogelijkheid tot deeltijd- of thuiswerken. De hoge filedruk zou daarin een grote rol spelen. Ook de behoefte om zorgtaken te vervullen, zou een reden zijn om voor een flexibele baan te kiezen. Westland: "Ict'ers willen meer tijd doorbrengen met hun kinderen. De mogelijkheden die de werkgever daarin biedt, zijn daarom belangrijk bij de keuze van een baan. Een hippe auto is dan niet meer zo belangrijk."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-03-19T16:52:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.