Groei ICT veroorzaakt krimp managementbanen

Personeelsleden zijn minder afhankelijk van hun leidinggevende. Dat zou vooral komen door de komst van nieuwe ict-toepassingen. Het aantal managementbanen is daardoor flink gedaald.

Een kwart van de Nederlandse managers heeft de afgelopen vijf jaar een andere baan moeten zoeken. Dat blijkt uit gegevens van onderzoeksbureau ROA in Maastricht. De krimp zou veroorzaakt worden door de sterke groei binnen de ict.

Het gebruik van ict-toepassingen op de werkvloer is de afgelopen jaren toegenomen, waardoor werknemers over meer informatie beschikken dan voorheen, aldus Andries de Grip van het onderzoeksbureau. De toegenomen mate van verantwoordelijkheid die werknemers daardoor gekregen hebben, zou de managementfunctie overbodig maken.

Niet alleen voor managers, maar ook voor commercieel medewerkers en agrarisch personeel is het aantal banen gedaald. Het aantal ict-werkplekken daarentegen is volgens De Grip niet veranderd. Dat was in de periode tussen 2000 en 2005 wel anders, toen er achtereenvolgens 51.000 werkplekken voor systeemanalisten bijkwamen en 40.000 banen voor programmeurs.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-03-20T12:46:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.