Microsoft verlaagt prijzen in Taiwanees conflict

Microsoft verlaagt de prijzen voor zijn software in Taiwan met een kwart. Hiermee treft het een schikking in het lopende Taiwanese onderzoek naar zijn zakenpraktijken.

Taiwanese overheidsinstanties waren een onderzoek naar Microsoft begonnen naar aanleiding van consumentenprotesten. Die waren weer opgelaaid naar aanleiding van strengere overheidsacties betreffende softwarepiraterij.
 
Consumentenverenigingen verklaren dat de softwarepiraterij een reactie is op de hoge prijzen die Microsoft hanteert als gevolg van zijn monopoliepositie. Daarnaast zou koppelverkoop door middel van applicatiepakketten zoals Office de kosten nog verder opdrijven. De softwareproducent ontkent misbruik te hebben gemaakt van zijn dominante marktpositie.
 
De nu aangekondigde prijsverlaging in Taiwan bedraagt gemiddeld 26,7 procent en is van toepassing op alle producten die het Amerikaanse bedrijf verkoopt in dat land. Daarnaast zal het voortaal de onderdelen van applicatiepakket Office XP voortaan ook los van elkaar verkopen.
 
Dit heeft de Fair Trade Commission van dat land medegedeeld. "De concrete actie van Microsoft Taiwan om de prijzen voor zijn producten te verlagen, komt exact overeen met onze doelen om handeldrijving ordelijk te laten verlopen. Dit bevordert eerlijke concurrentie, consumentenbelangen en economische welvaart", aldus de handelscommissie.
 
Tot slot deelt Microsoft de broncode voor zijn besturingssysteem Windows met de Taiwanese overheid. Dit is onderdeel van het Government Security Program (http://www.computable.nl/artikels/buitlan3/i0403tyi.htm) van het bedrijf waarmee het nationale overheden inzicht geeft in de broncode van zijn marktdominante besturingssysteem. Rusland was het eerste land dat hierop in ging. Eerder gaf Microsoft grote klanten en universiteiten al gedeeltelijke toegang tot de code middels het soortgelijke Shared Source Initiative.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-02-28T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.