Managed hosting door True

Betere secundaire voorwaarden bij groot ICT-bedrijf

Bij grote ict-bedrijven zijn de secundaire voorwaarden wat beter geregeld dan bij kleine bedrijven. Primiare zaken (b.v. salaris) zijn in het algemeen goed geregeld. Omdat er voor de ict geen collectieve CAO is, zitten er grote verschillen tussen de arbeidsvoorwaarden van ict-bedrijven.

Grote ict-bedrijven hebben over het algemeen een beter variabel pakket dan kleine ict-bedrijven. "Zaken als pensioenbijdrage, onkostenvergoedingen en lease auto's zijn bij de grotere bedrijven veel beter geregeld," zegt Judith van Bokhorst is consultant bij De Breed & Partners. Ze doet veel onderzoek naar beloningen binnen de ict.

Gerard van Hees is bestuurder van FNV Bondgenoten en houdt zich met arbeidsvoorwaarden binnen de ict bezig. Ook hij zegt dat de grotere bedrijven over het algemeen betere voorwaarden hebben dan de kleinere: "Die concurreren om toptalenten en daar zijn ze bereid voor te betalen." Welke bedrijven dat zijn wil Van Hees niet zeggen.

Lastig vergelijken

Van Bokhorst ziet grote verschillen in de beloning tussen de bedrijven. Volgens Van Hees is het lastig vast te stellen welk bedrijf de beste voorwaarden heeft. "Om dat te kunnen bepalen moet je alle afspraken over arbeidsvoorwaarden naast elkaar leggen en vergelijken. Pas na zo'n onderzoek kun je daar iets zinnigs over zeggen, want arbeidsvoorwaarden zijn meer dan alleen het netto loon of de lease-auto. Je moet ook kijken naar je pensioenopbouw en wat er gebeurt als je ziek bent. Krijg je het eerste jaar dat je ziek thuis zit zeventig procent of honderd procent uitbetaald? Dat zijn allemaal dingen die van belang zijn."

Huug Brinkers van vakbond de Unie durft ook geen uitspraken te doen over ‘de beste arbeidsovereenkomst.' "Het gaat om een totaal pakket aan maatregelen die je met elkaar in verband moet brengen."
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Nou, hier worden we veel wijzer van! Gewoon een bevestiging van wat we al wisten en wat in onze economie een doodnormaal gegeven is. Maar hoe dan ook: het gras blijft toch altijd groener aan de andere kant van de heuvel.

Ik ben het helemaal met Bart eens. Een kleine nuance wil ik nog wel aanbrengen. Het gras aan de andere kant van de heuvel is niet altijd groener maar LIJKT altijd groener ;-)

Het mag bij een groot ICT bedrijf wel allemaal beter geregeld zijn, maar bij een kleintje ben je geen nummer. Je hebt echt inspraak in de koers van het bedrijf. Dat je dan niet de dikste leasebak of het hoogste salaris hebt, daar staat een groot stuk sociale betrokkenheid tegenover. Enne, vele kleintjes maken een grote!

Overigens laten de onderzoeken van De Breed & Partners altijd al een (veel) hogere beloning / salaris zien dan dat ik en mijn directe collega's en kennissen hebben die in de zelfde functie met het zelfde aantal jaren ervaring en/of dezelfde opleidng.
Ik heb mijn grote twijfels.
Zowiezo: Het gebeurt ook vaak dat leinere bedrijven een relatief hoger salaris / betere arbeidsvoorwaarden bieden omdat anders alle ITers kiezen voor een baan bij een groot bedrijf / bekende werkgever en zij dus nooit goed personeel kunnen vinden.
Kortom: Doe met de utikomst wat je wilt, elke interpretatie is juist. Je moet erin geloven.

Wat een onzin verhaal. Top talenten moet je ondersteunen middels opleiding en trainingen... zie ik niks over staan.......

Nou, ik werk bij een groot ICT bedrijf maar ondervind toch wel bijzonder vervelende nadelen.
Een zeer zakelijke cultuur welke gevormd wordt door de globalisering van het bedrijf waar de aandeelhouders aan het roer staan en een directeur geen invloed meer kan uitoefenen op de motivatie en inzet van zijn personeel. De voordelen welke wij hebben of hadden breken snel af.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.