Red Hat klaagt SCO aan wegens Linux-kruistocht

Linux-distributeur Red Hat klaagt Unixware-leverancier SCO aan vanwege diens kruistocht tegen IBM en Linux. Red Hat wil zo zijn software vrijwaren van SCO's claims.

Daarnaast wil de Amerikaanse Linux-leverancier SCO aansprakelijk stellen voor zijn beweringen, dat Linux beschermde technologie afkomstig uit Unix bevat, en daden. Dat laatste verwijst vooral naar de brieven die SCO heeft verstuurd aan grote ondernemingen waarin het stelt dat Linux-gebruikers aansprakelijk zouden zijn. Verder heeft SCO ook laten doorschemeren dat het op termijn Linux-leveranciers als Red Hat en Suse op de korrel wil nemen.
 
De Linux-distributeur wil dat de rechtbank SCO een verbod oplegt om dergelijke beweringen te uiten zonder duidelijk bewijs te overleggen. Dat bedrijf heeft namelijk nog altijd niet de broncode geopenbaard die naar eigen zeggen letterlijk gekopieerd is van Unix naar Linux. SCO heeft wel enkele analisten een geheimhoudingsverklaring voorgelegd om hun - na tekening - delen van de bewuste code te tonen.
 
In enkele landen, waaronder Duitsland en Australië, hebben open source-groepen op eigen houtje al aanklachten tegen SCO ingediend wegens laster of smaad. In Duitsland is in die kwestie reeds een overwinning geboekt; het Amerikaanse bedrijf mag van de rechter niet op zijn Duitse website beweren dat Linux Unix-technologie bevat. De website is gewijzigd, maar niet geheel. Deze aanklacht loopt dus nog.
 
Verder zet Red Hat nu een fonds op van 1 miljoen dollar om aanklachten en schadeclaims betreffende open source-software te financieren. Dit zogeheten Open Source Now-fonds dient om de juridische kosten te dekken van open source-bedrijven die worden aangeklaagd op basis van inbreuken op auteursrechten of patenten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-08-05T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.