Smart card markt kruipt uit het dal

Na het slecht 2002, waarin de smart card leveranciers marktaandeel probeerden te veroveren door sterke prijsreducties, lijkt 2003 een beter jaar te worden, dankzij onder meer 3G telefonie en Java cards.

Vorig jaar bleek vooral de genadeloze concurrentie in de markt van de low-end smart cards verantwoordelijk voor de slechte resultaten, meent het onderzoeksbureau Frost & Sullivan: de prijs voor deze kaartjes daalde met 25 à 30 procent. Deze prijsdaling werd mede veroorzaakt door een plotse annulering van bestellingen door Chinese telco's.
 
Ook dit jaar wordt nog een prijsdaling verwacht, maar minder spectaculair dan in 2002. Deze zou bovendien gecompenseerd worden door de stijgende interesse van de markt in krachtiger kaarten, te weten 32 KB, 64KB en soms zelfs 128KB smart cards, waarop kleine toepassingen kunnen draaien. Enerzijds komt deze interesse uit de hoek van de telco's, die veel heil zien in de mogelijkheden van 3G, anderzijds vanuit overheidskringen, die steeds vaker smart cards overwegen als identificatiemiddel.
 
In 2002 bedroeg het aantal smart cards 1,96 miljard. Tegen 2006 zou dit oplopen tot 2,54 miljard, aldus Frost & Sullivan. Daarbij loopt het percentage kaarten met microcontroller (en dus verwerkingsmogelijkheden) op van 45 naar 55, ten nadele van de smart cards met enkel een geheugenfunctie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-08-07T00:00:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.