IBM breidt aanklacht tegen SCO uit

IBM heeft zijn aanklacht tegen SCO uitgebreid met beschuldigingen van auteursrechtenschending. Aanvankelijk hield IBM het op patentenschending.

SCO en IBM zijn wederzijds verwikkeld in rechtszaken om Unix en Linux. SCO, patenten- en rechtenhouder van Unix, beschuldigt IBM ervan Unix-technologie voor servergebruik te hebben overgeheveld naar het open source besturingssysteem Linux. Volgens de oorspronkelijke AT&T-licentiecontracten, die SCO lang geleden via Novell in handen heeft gekregen, blijven afgeleide werken (zoals IBM's Unix-variant AIX) het eigendom van de oorspronkelijke licentieverstrekker.
 
IBM vecht dit aan middels een tegenaanklacht waarin het stelt dat SCO patenten schendt, oneerlijke zakenpraktijken bedrijft en Linux-licentie GPL (General Public License) schendt. Dat laatste zou zijn gebeurd doordat SCO zelf, ook onder de Caldera-naam, Linux heeft gedistribueerd en daarmee gebonden is aan de GPL.
 
Aan deze beschuldigingen zijn nu schendingen van auteursrechten toegevoegd. IBM heeft dit eind vorige week ingediend bij de Amerikaanse rechtbank. Het bedrijf stelt dat SCO zeven auteursrechten schendt. Dit komt voort uit IBM-software die het heeft verspreid onder de GPL. De GPL staat namelijk wel auteursrechten toe. Doordat SCO de GPL schendt, schendt het ook IBM's auteursrechten, aldus de uitgebreide aanklacht.
 
Verder uit IBM opvallend genoeg kritiek op computerleveranciers die Linux leveren en hun klanten nu bescherming tegen aansprakelijkheid bieden. Hewlett-Packard kondigde dit vorige week aan. Volgens IBM is dat echter een korte termijn-initiatief dat slechts beperkte waarde heeft. Bovendien druist dit in tegen de grondgedachte van open source, aldus IBM.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-09-29T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.