Managed hosting door True

Microsoft verlengt Java-ondersteuning

Microsoft verlengt de ondersteuning voor zijn Java Virtual Machine (Jvm) tot september 2004. Oorspronkelijk zou de ondersteuning eind dit jaar aflopen.

Deze verlenging van negen maanden is doorgevoerd om klanten meer tijd te geven over te stappen op alternatieven. Microsoft zou die klanten het liefst zien overstappen naar zijn Visual Basic J++-taal of het nieuwere C# wat als basis dient voor .Net. Java-schepper Sun Microsystems biedt natuurlijk ook een uitweg. Daarnaast zijn de twee aartsrivalen overeengekomen dat ze op hun sites links bieden naar Jvm's van andere leveranciers dan Microsoft. Dit omvat onder meer IBM.
 
Microsoft wil gebruikers hoe dan ook van zijn Jvm afkrijgen. Dit is een uitvloeisel van de schikking die de Windows-producent heeft getroffen met Sun in diens rechtszaak om vervuiling van de Java-standaard door Microsoft. De softwarereus mag zijn virtuele machine niet langer de naam Java meegeven, omdat het geen 'pure' implementatie is.
 
Die schikking is in januari 2001 bereikt. Sindsdien hebben de twee it-bedrijven nog meermaals in de clinch gelegen over Java. Zo besloot Microsoft plotseling zijn omstreden Jvm niet mee te leveren met zijn toen nieuwe besturingssysteem Windows XP. In plaats daarvan had XP een aanzienlijke oudere Microsoft Jvm aan boord die dan ook niet correct functioneerde in combinatie met nieuwere Java-applicaties. Vorig jaar kreeg Windows XP middels Service Pack 1 weer een recente Jvm.
 
Ondertussen had Sun hierover een nieuwe aanklacht ingediend. Dit leidde er in januari dit jaar toe dat de rechtbank Microsoft opdracht gaf de Jvm binnen honderdtwintig dagen weer te verwijderen. Een later oordeel van de rechtbank annuleerde dit weer. Sun had in de tussentijd overeenkomsten gesloten met pc-fabrikanten als Dell en HP om Suns eigen Jvm mee te leveren op hun pc's.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-10-08T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.