Managed hosting door True

Sun zet verdere chipplannen uiteen

De microprocessor heeft in zijn huidige vorm niet veel toekomst meer. Dit stelt technologiedirecteur Greg Papadopoulos van Sun Microsystems.

Papadopoulos gaf vorige week op het Microprocessor Forum uitleg over Suns plannen voor processoren met meerdere kernen enthroughput computing. Hij beweerde in zijn toespraak dat tegen 2010 de hedendaagse centrale microprocessoren worden vervangen door computers die compleet zijn geïntegreerd op een enkele chip. Die overgang van microprocessor naar microsysteem gebeurt nu al deels met de overname van diverse taken door de cpu en de toenemende integratie in cpu-chipsets. De Sun-cto trekt de lijn van die trend verder door om op zijn voorspelling uit te komen.
 
Serverleverancier Sun werkt dan ook aan processoren die meerdere kernen en gespecialiseerde uitvoeringseenheden in zich dragen. De eerste concrete producten die hieruit voortkomen zijn de aanstaande Ultrasparc IV-processoren, codenaam Jaguar, met elk twee processorkernen en een minimumkloksnelheid van 1,2 GHz. Analisten achten 2 of zelfs 3 GHz mogelijk als uiteindelijke snelheid. Sun zelf schat dat het prestatieniveau van de Ultrasparc IV anderhalf tot twee keer zo hoog is als dat van een Ultrasparc III op dezelfde kloksnelheid.
 
Kijk voor een uitgebreid artikel in deComputable van 24 oktober 2003.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-10-23T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.