Managed hosting door True

Alcatel Bell wint eerste Broadway order

Belgacom heeft Alcatel als enige leverancier geselecteerd voor de levering van optische netwerkapparatuur in het kader van het Broadway breedbandproject. Tegelijk ziet Alcatel Bell jobs verschuiven naar lageloonlanden zoals Indië.

De Raad van Bestuur van Belgacom heeft eind oktober de verdere ontwikkeling van het zogenaamde Broadway project goedgekeurd. Broadway is de opvolger van het huidige adsl breedbandnetwerk en moet Belgacom klaar maken voor 'triple play' diensten voor telefonie, data en video. Daarvoor moet ook heel wat glasvezel in het backbone netwerk gepompt worden.
 
Het Belgische blad De Tijd onthulde dat een eerste bestelling voor optische netwerkapparatuur voor Alcatel is. Het zou om een bedrag van 30 tot 40 miljoen euro gaan. Volgens de woordvoerder van Belgacom is het contract echter nog niet officieel gesloten. Er worden ook nog testen uitgevoerd met nieuwe breedbandtechnologieën zoals vdsl (very high speed digital subsriber line) dat snelheden tot 7 à 8 Mbit/s zou aankunnen. Een leverancier is nog niet aangeduid.
 
Ook hier is Alcatel uiteraard partij. Het is wereldmarktleider op het vlak van breedband dslam-netwerkapparatuur, maar lijdt onder forse prijserosie. De dslam-prijzen zouden de laatste negen maanden met een factor 5 gedaald zijn. Dat wordt wel gecompenseerd door een stijgende verkoop van 7,9 tot een verwachte 13 miljoen dsl-lijnen in 2003. Ook voor volgend jaar wordt een gelijkaardig verkocht aantal dsl-poorten vooropgesteld. De business zou winstgevend zijn.
 
Om de kosten te drukken wordt de software-ondersteuning uitbesteed aan Indiase bedrijven zoals Wipro. De vakboden vrezen echter dat er meer jobs naar India zullen verhuizen. De woordvoerder van Alcatel stelt echter dat de innovatie in Antwerpen blijft. De onderzoeks- en ontwikkelafdeling telt momenteel medewerkers en wordt volgend jaar nog met 10 man versterkt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-11-07T00:00:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.