Managed hosting door True

Tablet pc vervangt in de toekomst het notebook

Microsoft stelt dat de tablet pc op termijn de notebook zal vervangen. Dit ondanks tegenvallende verkoop van de eerste generatie én kritiek van hardwarefabrikanten.

Eind vorige maand haalde president Wang Cheng-tang van computerfabrikant Acer uit naar Microsoft, dat volgens hem te hoge prijzen rekent voor de tablet-uitvoering van Windows. Dit is volgens de topman de voornaamste oorzaak van de tegenvallende verkoop van het mobiele apparaat. Acer had erop gerekend dat de verkoop van tablet pc's goed zou zijn voor 20 procent van zijn notebook-verkoop. Het bleef met 100.000 verkochte exemplaren echter steken op slechts 5 procent.
 
Volgens Microsoft zijn er tot op heden in totaal 500.000 tablets verkocht sinds de lancering in november vorig jaar. Gemiddeld kost een tablet tweehonderd dollar meer dan een vergelijkbare laptop. Chen-tang zegt dat zeker honderdveertig dollar daarvan te wijten is aan de Windows XP-uitvoering voor deze mobiel bruikbare machines. Daarnaast verwijt de Acer-topman Microsoft dat het niet genoeg marketing bedrijft voor dit nieuwe platform.
 
De Windows-leverancier is desondanks optimistisch gestemd over de vooruitzichten voor de tablet-computers. Dit is mede gerelateerd aan de aanstaande lancering van de tweede generatie, die is gebaseerd op Intels energiezuinige Centrino-chipcombinatie. De eerste generatie gebruikt de mobiele uitvoering van de Pentium III-processor (Pentium III-M) of de - tegenvallende - Crusoe-processor van Transmeta.
 
Gebruik van Centrino, een geïntegreerde combinatie van een geheel nieuw ontworpen Pentium voor mobiel gebruik met energiezuinige chipsets en chips voor draadloze netwerken, moet de belofte van tablet pc's waarmaken. Hierbij is zowel een hoger prestatieniveau als een langere werkduur haalbaar. Tot op heden bieden x86-laptops, inclusief tablets, veelal óf het één óf het ander. Bovendien zou het prijsverschil tussen tablet en regulier notebook nu ook sterk krimpen.
 
Microsoft komt begin komend jaar met een opwaardering voor zijn tablet-besturingssysteem. Deze 2004-versie van Windows XP Tablet PC Edition bevat onder meer verbeterde technologie voor schrijvende invoer van data. De producent verstrekt deze opwaardering gratis aan tablet-gebruikers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-11-21T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.