Managed hosting door True

Sun slaat met Linux zijn slag in China

Sun gaat de komende jaren miljoenen Chinese desktops uitrusten met zijn Linux software. Die wordt daardoor de standaard desktop software van de talrijke Chinese gebruikers.

De Amerikaanse it-leverancier sloot hiervoor een overeenkomst met de 'China Standard Software Company' (Cssc), een consortium Chinese it-bedrijven dat gesteund wordt door de Chinese overheid. Die bedrijven zullen hun producten uitrusten met Java Desktop System, de Linux software van Sun die niet alleen een grafische interface, de Mozilla webbrowser en de kantoorsoftware Star Office 7 omvat, maar ook een aantal andere tools zoals een instant messager en e-mailtechnologie.
 
Door de licentie-overeenkomst van Sun met Cssc, die eind dit jaar van kracht wordt, wordt het Java Desktop System de standaard desktop software voor miljoenen Chinese computers. De technologie wordt elk jaar op een half tot één miljoen desktops geïnstalleerd, met als einddoel zo'n 200 miljoen Chinese computers met Linux software op de desktop.
 
Gezien de politieke koers van China is het niet verwonderlijk dat het land Linux software verkiest boven de Windows-technologie van Microsoft uit de 'verafschuwde' Verenigde Staten. Bovendien is een betaalbaar alternatief voor Windows voor een relatief arm land als China ook om economische redenen erg aantrekkelijk.
 
Volgens de Californische krant Mercury News krijgt Sun per desktopinstallatie vijftig dollar. Topman Scott McNealy besteedde in een toespraak op de Comdex ook even aandacht aan de overeenkomst: "Ik geloof dat we hiermee 's werelds grootste Linuxdesktopleverancier zijn."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Sun heeft allang gebogen voor SCO (van SCO tot nu toe veel geschreeuw en weinig wol). Hopelijk buigt een potentieel economische (en bovendien politieke, militaire en wetenschappelijke) supermacht als China niet voor de Amerikaanse (jury- is met leken c.q. ict analfabeten) wetgeving om toch maar vooral te voldoen aan de eisen van het WTO. Laat China maar hun Red Flag Linux in de pijp houden, liefst nog vanaf versie 2.2 zonder (zelfs discutabele) IBM toevoegingen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-11-19T00:00:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.