EC wil Franse staatssubsidie Bull aanpakken

De Europese Commissie wil de Franse regering aanpakken voor diens subsidiëring van computerbedrijf Bull. Volgens de EC is de kwijtschelding van de lening illegaal.

Eind vorige week werd bekend dat de Franse overheid 90 procent van zijn lening (490 miljoen euro) aan de serverproducent en dienstverlener kwijtscheld. De lening op zichzelf wekte al controverse in Europese kringen. De beide betrokken partijen weerspraken dit echter met klem. De Franse regering is simpelweg één van de aandeelhouders in het bedrijf en de lening is niet meer dan dat, verklaart Bull consequent.
 
In oktober verklaarde mededingingscommissaris Mario Monti al dat de Franse regering heeft gefaald in diens plicht de lening terugbetaald te krijgen. Dit had moeten gebeuren tegen juni dit jaar. De EC had dat als voorwaarde gesteld om de lening goed te keuren. Volgens de Europese wetgeving mag een regering slechts één keer staatssubsidie verstrekken, terwijl Bull in 1993 al 1,3 miljard euro aan herstructureringssteun had ontvangen van de regering.
 
"Dit is een zwaar geval van staatshulp en een grove schending van de regels op dat gebied", aldus Eurocommissaris Monti. Het kwijtschelden van 90 procent van de omstreden staatslening doet echter nog meer stof opwaaien. De EC concludeert nu dat de Franse overheid hiermee de wet overtreedt.
 
Dit zal leiden tot een formele rechtszaak voor het Europese Hof. Monti zegt de Franse regering aan te klagen. Er is echter nog geen formele aanklacht ingediend of opgesteld. Bull heeft vorige week nog plannen voor zijn herkapitalisatie aangekondigd. Die plannen werden gunstig ontvangen door de EC.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-11-28T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.