Uitbesteden in lage-lonenlanden niet zo 'hot'

Het uitbesteden van it in lage-lonenlanden is minder 'hot' dan men denkt, concludeert Forrester Research. Slechts 15 procent van de Fortune 1000-bedrijven doet aan 'offshore outsourcing'.

Er wordt veel gesproken over het uitbesteden van it in landen met goedkope arbeidskrachten, maar volgens onderzoeksbureau Forrester loopt het Amerikaanse bedrijfsleven er niet echt warm voor. 60 procent van de Fortune 1000-bedrijven doet er niet aan mee of denkt erover om zich te oriënteren. Een kwart is zich daadwerkelijk aan het oriënteren. Slechts 5 procent besteedt alle it uit in landen als India en China. Zij spenderen daar 40 tot 50 procent van hun it-budget. De rest laat een deel van de it-werkzaamheden in het buitenland uitvoeren. Het gaat dan voornamelijk om het ontwikkelen van oplossingen voor complexe- en bedrijfskritische applicaties. Deze bedrijven besteden 10 tot 30 procent van hun totale it-budget uit in het buitenland.
 
Forrester is niet verrast over de uitkomst van het onderzoek. Uitbesteden van it-werk in lage-lonenlanden is niet weggelegd voor korte-termijn-projecten. Het is alleen lonend voor projecten met een looptijd van 24 tot 60 maanden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Organisaties moeten zich bewust zijn van wat zij hopen te bereiken met outsourcing. Gaat het uitsluitend om het besparen van kosten, of gaat het om de toegang tot aanvullende vaardigheden of verbeterde zakelijke mogelijkheden, de kans van het bereiken van deze doelstellingen moet goed worden afgewogen. De lange-termijn en korte-termijn risico's en voordelen moeten grondig worden berekend. Daarnaast is het van belang dat organisaties kennis en en intellectueel eigendom binnen de organisatie houden, en zich te beschermen tegen tegeneffecten van de veranderingen binnen project teams of outsourcing partner in de toekomst. Er moet ook nog rekening worden gehouden met toekomstige innovaties op het gebied van applicatieontwikkeling. Een manier om controle te houden over de eigen applicateontwikkeling, zelfs bij outsourcing ervan, is gebruik te maken van tools voor modelgedreven pattern-based benadering. De organisatie kan zijn eigen business modellen creeren en zelf 60-80% van de applicatie zelf genereren, doordat de relevante ontwerp patterns op de juiste plaatsen worden gebruikt. Door realistische outsourcing doelstellingen te stellen en de juiste tools in te zetten, kunnen organisaties zich ervan verzekeren dat zij het optimale uit de outsourcer halen en daardoor het risico minimaliseren.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-12-09T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.