Real spant antitrustzaak aan tegen Microsoft

Real Networks heeft een antitrustaanklacht ingediend tegen Microsoft. Het beschuldigt de Windows-leverancier ervan zijn marktdominante positie te misbruiken.

Volgens de aanklacht zou Microsoft onder meer schuldig zijn aan het opleggen van de eigen media-afspeelsoftware, Windows Media Player, aan gebruikers en aan pc-producenten. Daarmee zou het dus oem-bedrijven wegsturen van Reals software. 'Microsoft heeft zijn monopoliepositie misbruikt om zijn concurrentie te hinderen, de keuzevrijheid van consumenten te beperken en de groeiende markt voor online digitale media te domineren', aldus de officiële aanklacht van Real.
 
Microsoft ontkent de beschuldigingen. Dit doet echter wel sterk denken aan de omstandigheden van het toenmalige browserleverancier Netscape toen het Amerikaanse ministerie van Justitie zijn oorspronkelijke antitrustzaak aanspande. Microsoft benadrukt zijn gedrag sindsdien te hebben aangepast, deels vrijwillig en deels voortkomend uit de uiteindelijk getroffen schikking.
 
Real werpt tegen dat Microsoft zich gedurende de afgelopen jaren heeft misdragen op het gebied van online media. Het eist een aanzienlijke schadevergoeding, die naar verluidt kan oplopen tot één miljard dollar. Daarnaast wil de aanklager dat de rechter Microsoft bepaalde ver- en geboden oplegt om herhaling in de toekomst te voorkomen.
 
"Het heeft onze voorkeur om te concurreren in de markt, wat we al negen jaar doen. Onze directieraad heeft nu echter het afgewogen besluit genomen deze stap te nemen om Microsofts illegale gedrag te beëindigen en compensatie te verkrijgen voor de aanzienlijke inkomstenderving die wij hebben geleden", aldus de verklaring van Real.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Moet je maar goed lezen. De posting mag wel duidelijk zijn dacht ik zo. Ooit gehoord van nuances onder woorden brengen? Of weet je niet wat voor "technisch" iets dat is, zo'n begrip als "nuance"?? Kijk dan nog maar eens goed in je Perl handboek.

"Lees eerst het verhaal hieronder..."
-
Rob,
wil dat zeggen dat je het er mee eens bent, of er juist tegen?!
(het klinkt een beetje tegenstrijdig in je verhaal, eerst geef je MS gelijk - dat het niet anders kon, en dat het logisch was, en daarna ga je er tegen in...,)
"Wat is het nou?"

Beetje ingewikkeld wat nu recht is. Microsoft had al in Win 3x een mediaspeler die avi "filmpjes" kon afspelen en bovendien wav. geluidsbestanden. Bovendien mag je m.i. "logischerwijs" verwachten dat het afspelen van film en geluid en tevens het surfen op internet en mailen "horen" op één machine met applicaties die met elkaar samenwerken. Dat MS die apps maakt en toevoegd aan het o.s. is niet meer dan logisch en rechtvaardig. Ook dat het bedrijf die apps als standaard maakt is m.i. logisch. Waar het bedrijf alweer de mist ingaat is dat ze eigen "propriety" standaarden in hebben gevoerd (wma enz.) die niet voor andere bedrijven en organisaties vrij toegankelijk zijn, laat staan iedere willekeurige persoon. En daarmee houden ze alweer de regie in eigen handen. Net als met IE, probeer eens met een andere browser te bankieren via internet bij een aantal banken (RABO bedankt). Geen ogg vorbis? Doe dan op z'n minst iets met mpeg. Wel zijn er genoeg spelers als winamp en aangepaste ms mediaspelers die wma en ra kunnen afspelen maar niet met goed fatsoen zoiets als streaming media bij de tragere breedband verbinding. Met ongeveer 8 mensen hebben we een pc club en via een ouwe w98 bak werken we samen en hangen we aan het internet. Het lukt ons niet om een simpele gebruiksvriendelijke win machine samen te stellen zonder ms apps maar die alles kan en waar verder geen foefjes uitgehaald hoeven te worden. Met een paar kunstgreepjes lukt dat wel maar dat is niet ons uitgangspunt. MS is een lock-in vangnet voor iemand zonder pc knowhow.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-12-19T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.