Nieuwe Linux-kernel 2.6 vrijgegeven

De nieuwe kernel van het open source-besturingssysteem Linux is vrijgegeven door de ontwikkelaars. Versie 2.6 biedt verbeteringen voor gebruik op zware servers met meerdere processoren.

Daarmee gaat Linux de concurrentie verhevigd aan met Unix-varianten als AIX, Solaris, Tru64 en HP-UX die van oudsher draaien op zware servers. Unix-erfgenaam SCO stelt dat de zware functionaliteit in Linux al vanaf kernel-versie 2.4 oneigenlijk afkomstig is van Unix. Het heeft hiervoor een rechtszaak aangespannen tegen IBM.
 
De nieuwe Linux-kern is de opvolger van versie 2.4, die in januari 2001 verscheen. De ontwikkelaars van de Linux-kernel gebruiken even getallen voor officiële, stabiele versies en oneven getallen voor de tussenfase van ontwikkeling en - daarmee samenhangend - instabiliteit.
 
Linux-uitvinder Linus Torvalds verklaart tevreden te zijn over het aantal opgeloste problemen in de nieuwe kernel. "Het is niet de totaal schone lei die ik had gewild, maar gezien de programmeerfouten die ik zelf aanpak, ziet het er behoorlijk goed uit."
 
Volgens de Linux-oerontwikkelaar zijn de resterende fouten obscuur en moeilijk te vinden, waardoor ze zelden tot directe problemen leiden. Toch worden de fouten wel verder opgespoord. Een van de nog liggende fouten is bijvoorbeeld een probleem wat opduikt bij computers met zestien of tweeëndertig processoren en corrupte harde schijven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Microflut is wel wat denigrerend hoor.
Maar ik quote Linus:
"To give you an example, one of the nastier bugs that we chased for the last five weeks was a bug that could only be reproduced reliably on a 16- or 32-way system, and only when the system had flaky disks. Putting in known-good disks made the problem disappear. Similarly, compiling the kernel with another compiler made the problem disappear."
En die bug is er uit gehaald. Het was een voorbeeld van Linus hoe stabiel deze kernel wel niet is omdat ze zich al met bugs gaan bezig houden die erg weinig zullen voorkomen.

Ik weet niet waar je die onzin vandaan haalt maar Novell doet het altijd nog beter dan Microflut waar je niet elke week hoeft te patchen en dan weer eens opnieuw te patchen omdat de patch niet klopt en je machine crashed.
Microsoft=wat Novell al eerder heeft uitgevonden.....

Nieuw in 2004:
"Novell-Linuxware" met kernel 2.6.1, ondersteund tot 33 processoren en
in combinatie met corrupte harde-schijven crashed hij spontaan.
Hhmmmm....
-
Nou, dat geeft op zich niet hoor..., dat zij we inmiddels wel gewend van Novell !

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-12-18T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.