Managed hosting door True

Rinkelende kassa voor ICT-consultant

Ict-consultants met een specialisatie zitten goed. Volgens beloningsonderzoek van consultancybureau De Breed & Partners is er nog steeds veel vraag naar zulke medewerkers. Bovendien is het vaste salaris gestegen en zijn de extra's van de baas ook niet verkeerd.

De ict-consultant verdient gemiddeld ruim 57.000 euro. Dat is zo'n drieduizend euro meer dan een jaar geleden in dezelfde periode. Volgens Judith van Bokhorst van De Breed & Partners verdienen consultants niet per definitie meer dan bijvoorbeeld een programmeur. Dat neemt niet weg dat het salaris van de consultant gestegen is.

De salarisstijging is vooral zichtbaar bij consultants met een zeer specifieke kennis. "SAP consultants bijvoorbeeld, zijn nog steeds erg waardevol. De vraag naar personeel met zulke kennis neemt nog steeds niet af", aldus Van Bokhorst.

Ict-consultants die een specialisatie hebben, kunnen niet alleen dáárom in hun handjes knijpen. Ze krijgen ook meer extra's dan voorheen. Bedrijven voorzien hun werknemers vaker van bijvoorbeeld laptops en mobiele telefoons. Zo mocht 74 procent van de ict-consultants vorig jaar mobiel bellen op kosten van de baas. Nu is dat gestegen naar 83 procent. Verder voorzien werkgevers hun adviseurs vaker van een laptop; 87 procent van de ict-consultants kreeg er dit jaar één, tegenover 84 procent vorig jaar. Ook werknemers die graag in een auto van de zaak rijden, zitten goed. Ruim zeventig procent van de werkgevers voorziet personeelsleden van een leasebak. Dat is in het geval van de ict-consultant meestal een Renault Mégane.

Alleen op het weggeven van cursussen aan consultants zijn werkgevers iets minder happig. Alleen het aantal raadgevers dat op kosten van de baas mag leren, is gedaald. Dat percentage zakte van 58 procent naar 50 procent.

Opleiding


Daar staat tegenover dat er dit jaar meer ict-consultants zijn die voorafgaand aan hun carrière een academische opleiding gevolgd hebben. Vorig jaar had ruim een kwart van de ict-adviseurs een universitair diploma op zak; dit jaar is dat bijna eenderde. Het aantal consultants dat een opleiding op hbo-niveau volgde, is gedaald van ruim de helft naar 45 procent.

Hoewel al deze gegevens gaan over de gemiddelde beloning van de ict-consultant, is er uiteraard wel een verschil tussen het inkomen van de junior en de senior adviseur. Wie meer ervaring heeft, verdient nu eenmaal meer. Gemiddeld verdient een startende adviseur een vaste beloning van 34.226 euro per jaar. Zijn ervaren collega krijgt bijna 21.000 euro meer, aldus de gegevens van De Breed & Partners. Beiden verdienen ze flink meer dan vorig jaar. Voor startende consultants steeg het vaste salaris ongeveer 2500 euro. Ervaren adviseurs gingen er nog meer op vooruit: op jaarbasis verdienen zij nu ruim vierduizend euro meer dan een jaar eerder.

Opvallend is dat tachtig procent van de junior consultants in een leaseauto rijdt. De senior consultant zorg vaker zelf voor het vervoer: bij hen is het aantal dat op kosten van de baas rondrijdt nog geen zeventig procent. Wél mogen ze in de helft van de gevallen cursussen volgen. Dat is net iets meer dan de jonge adviseurs, van wie 47 procent trainingen mag volgen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-04-14T15:52:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.