Regel het: salarisverhoging voor ICT-managers

Ook ict-managers willen zo nu en dan een salarisverhoging, of dat nu bij het begin van een nieuwe baan is of wanneer je al langer in je functie zit. Hoe zorg je ervoor dat je leidinggevende dat ook inziet? Enkele adviezen.

1. Denk na over mogelijke dooddoeners in het gesprek. Zoals:

• Dooddoener: Ik heb geen tijd voor een gesprek, begin maar alvast in je functie.
Antwoord: Ik wil eerst duidelijkheid voordat ik begin.
 
• Dooddoener: Je valt gewoon binnen de salarisnormen die wij hier hanteren. Ik kan je toch niet meer geven dan je collega's?
Antwoord: Benadruk nog eens je kwaliteiten en kijk of er in de secundaire arbeidsvoorwaarden niet iets valt te regelen. Er is altijd speelruimte, als je creatief denkt.

• Dooddoener: Ik ken je nog niet. Bewijs eerst maar eens dat je het waard bent.
Antwoord: Stel het onderwerp 'vertrouwen' aan de orde, vertel over positieve ervaringen bij je vorige werkgever.


2. Open zelf het gesprek. Geef je baas de gelegenheid om met een voorstel te komen. Als hij vervolgens een laag bedrag noemt, reageer er dan op met een grapje. Noem vervolgens het maximumbedrag dat jij in je hoofd hebt. Dan kan het onderhandelen beginnen. Durf stiltes te laten vallen. Wees vriendelijk, maar vasthoudend. Laat je niet te snel afschepen. Benadruk jullie gemeenschappelijk belang: laten we hier uitkomen en een salaris vaststellen dat voor iedere partij aanvaardbaar is.


3. Bedenk dat er altijd speelruimte bestaat. Onderhandelaars verschuilen zich vaak achter periodieken en standaarden. Maar er valt altijd wel iets te regelen: een extra bonus, meer vrije dagen, opleidingen of aandelenopties.


4. Een manager die een mooi resultaat uit de onderhandelingen weet te slepen, dwingt respect af. Hij kan zich kennelijk op een vriendelijke manier hard opstellen en heeft laten zien niet bang te zijn. Precies wat ze zoeken in een manager.


5. Hoe hoger de functie, hoe meer speelruimte. Want goede ict-managers aan de top zijn schaars en kunnen daarom hogere eisen stellen.

Bron: Loopbaanenquête Intermediair

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-04-15T10:40:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.