Ordina ziet marktaandeel toch toenemen

Automatiseerder Ordina heeft gegeven de huidige lastige marktomstandigheden niet eens zo gek gepresteerd. Bestuursvoorzitter Ronald Kasteel beweert zelfs ondanks terugvallende omzet en winst marktaandeel te hebben gewonnen.

Ordina behaalde vorig jaar een omzet van 397,6 miljoen euro, een daling van 10 procent ten opzichte van de omzet over 2001 (444 miljoen). De nettowinst zakte met 38 procent van 29,2 miljoen in 2001 naar 18,1 miljoen euro. Het aantal medewerkers daalde in 2002 van 4245 naar 3754 door een ontslagronde en een ongewenst verloop van ruim 10 procent.
 
In het persbericht over de jaarcijfers schetst u een somber beeld over de negatieve effecten van de politieke instabiliteit, een mondiaal gevoel van onveiligheid, oorlogsdreiging en maatschappelijke onrust op de wereldeconomie. Desondanks vindt u dat Ordina in dit zwakke economische klimaat goed heeft gepresteerd. Hoe zit dat?
"We hebben de concurrentie verslagen. De markt voor ict-dienstverlening nam in 2002 met meer dan 15 procent af. Wij zaten daaronder, zij daarboven. Onze keuze om ons op Nederland te richten, betaalt zich uit. We hebben hier een solide basis: van onze omzet komt 51 procent - een toename van 3 procent - uit onze klanten-top-tien, een toename van 3 procent. Bovendien is het besturen van een Nederlandse organisatie al complex genoeg."
 
Wat is hiervoor uw verklaring?
"Ordina is een weerbare organisatie. Het bedrijf is financieel stabiel en schuldenvrij. Ook hebben we tijdig aan de kostenkant ingegrepen door eind 2001 tweehonderdvijftig man te ontslaan. Belangrijker nog vind ik dat we geen enkele klant hebben verloren, ook al beperken organisaties het aantal voorkeursleveranciers. Ook winnen we genoeg tenders. Klanten geloven in onze roi-aanpak en toegevoegde waarde. Probleem is echter dat zij het werkelijke startschot steeds uitstellen vanwege de huidige malaise. Of opdrachten worden in stukjes opgeknipt, zodat ze makkelijker te stoppen zijn. Dit heeft zijn weerslag op onze bezettingsgraad en resultaten.
 
U wijst ook op het stilvallen van de bestedingen bij de overheid. De vorige kabinetscrisis en de huidige formatie vormen in uw ogen een rem op de ict-investeringen. Hoe erg is het?
Voor het eerst stelt de overheid investeringen in ict uit. Dit rijmt overigens niet met uitspraken van politici dat ict een belangrijke rol speelt bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken rond zorg, veiligheid en onderwijs. Het wordt tijd dat de politiek de daad bij het woord voegt.
 
Zou lobbyen helpen?
Ik betwijfel dat. Ik bemoei me wel actief met commerciële trajecten door me vrij te maken voor overleg op topniveau. Dat vergroot onze betrokkenheid.
 
2003 wordt opnieuw een zwaar en moeilijk jaar voor de ict-industrie. U bent nog wel positief gestemd over de groei op de ict-uitbestedingsmarkt. Hoe ziet u de rol voor Ordina in dit marktsegment?
Wij richten ons vooral op het overnemen van applicatiebeheer enbusiness process outsourcing (bpo) Meer en meer klanten willen zich concentreren op hun kerntaken en houden hun applicatieportfolio tegen het licht om te kijken wat ze aan derden kunnen overlaten. Over bpo wordt vooralsnog veel gepraat. Zelf zijn we in overleg met een financiële instelling om hun backoffice op de markt aan te bieden, zodat andere instellingen bepaalde zakelijke processen daar naar toe kunnen overplaatsen.
Het overnemen van infrastructuuromgevingen is niet onze eerste prioriteit. Wel kunnen we via de afdelingen 'desktop solutions' en 'dataservices', voortgekomen uit de overname van Relan ICT, onze applicatiebeheerdiensten en bpo-activiteiten ondersteunen.
 
Over Relan ICT gesproken, dat was in 2001 een verrassende overname, waarmee Ordina zich in een klap een positie op de markt van de sociale zekerheid verwierf. U kocht toen ook webbouwer Devote. Vorig jaar nam uw bedrijf Boardware, de ict-dochter van Kappa Packaging, over en werd een voorgenomen acquisitie van internetbedrijf Clockwork aangekondigd. Niet echt voorspelbare overnames: doelbewust?
We zoeken altijd naar manieren om de toegevoegde waarde van Ordina's dienstverlening te vergroten. Standaaard overnames zul je bij ons niet tegenkomen.
 
Twee weken geleden kondigde Ordina aan opnieuw medewerkers (225) te ontslaan, vooral binnen de overheidsdivisie en de activiteiten rond ingebouwde software. Bent u nu uitgereorganiseerd?
Als de situatie blijft zoals die is na deze sanering, zeg ik 'ja'. Verslechtert de marktconditie dan ontkomen we niet aan verdere maatregelen.
 
Wanneer treedt het herstel van de ict-markt op?
Weet jij het? ... Ik denk 7 september om half negen ... Niemand weet dit. Dat is geheel afhankelijk van het economisch klimaat.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-03-07T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.