Investeringen in chips dalen met 20 procent

Investeringen in productiemiddelen voor halfgeleiders (chips) nemen het komende jaar met 20 procent af. Dat heeft onderzoeksbureau Gartner berekend. De dalende investeringen komen vooral door overcapaciteit van geheugenchips voor computers (DRAM). Die geheugenchips worden onder de kostprijs verkocht. Door die verliezen stokken de investeringen.

Onderzoeksbureau Gartner heeft berekend dat er in 2008 ongeveer 47,5 miljard euro wordt geïnvesteerd in productiemiddelen voor halfgeleiders. Dat is een daling van 19,8 procent ten opzichte van 2007. De oorzaken van de dalende cijfers zijn de kwakkelende Amerikaanse economie en overcapaciteit van geheugenchips voor computers (DRAM). Door die omstandigheden staan belangrijke investeringen in productiemiddelen voor halfgeleiders (machines, productieapparatuur) op een lager pitje.

De grootste afnames van investeringen vallen bij wafermachines, 17,4 procent daling en assemblageapparatuur (18,1 procent omlaag). De investeringen in geautomatiseerde testapparatuur daalt het minst. Dat percentage neemt af met 13,3 procent.

Klaus Rinnen, vice-president van Gartner's semiconductor manufacturing group: "Sinds onze laatste berekeningen in december 2007 zien we dat met name de investeringen in computergeheugen (DRAM) sterk zijn afgenomen, namelijk 57 procent op een totale afname van de investeringen in productiemiddelen voor halfgeleiders van 29 procent.

Rinnen: "In 2007 bereikten de investeringen in productiemiddelen voor chips een hoogtepunt. Toen werd 57 procent van de omzet ingezet voor verbetering van productiemiddelen voor halfgeleiders." Rinnen verwacht dat dit percentage in 2008 en 2009 ruim onder de 40 procent zal uitkomen.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-04-16T13:47:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.