Handelsreis Silicon Valley: Verwachtingen

Robert Howe is één van de deelnemers aan de handelsreis naar Silicon Valley. In zijn eerste blogbijdrage vertelt hij welke verwachtingen hij heeft van Amerika.

Ik zit hier in een 747,  op weg naar San Francisco, in gedachten over wat de komende dagen zullen brengen voor mij en de andere deelnemers aan de handelsreis. De laatste keer dat ik in San Francisco was, in de zomer van 2001, had ik net mijn vorige onderneming verkocht. De missie was toen puur voor mijn plezier: het vieren van een succesvolle en lucratieve businesstransactie en het kwijtraken van zo veel mogelijk van de bijbehorende, opgebouwde stress. Dit waren de dagen voor ‘9/11', toen je nog een vliegtuig in kwam zonder je schoenen uit te hoeven trekken en je broek met één hand op te houden. We hadden een geweldige tijd, in een enorme camper dwars door Californië. Nu ben ik weer terug waar ik was en moet ik elk dubbeltje twee keer omdraaien. Tenminste, zakelijk gezien. Tijden veranderen. 

De missie is dit keer heel wat serieuzer: het verspreiden van het evangelie volgens Verum, het vinden van manieren om onze kans op succes te vergroten, een zoektocht naar high-tech wijsheid in het algemeen en, heel misschien, het vinden van een Amerikaanse zakenpartner. Toch ben ik ietwat nerveus over twee dingen. Ten eerste heb ik door schade en schande ondervonden dat de Amerikanen zeer fijngevoelig en scherpzinnig zijn als het gaat om businessmodellen. Ze hebben een neus voor ‘bullshit' zoals de Fransen voor wijn met kurksmaak. Ten tweede is Silicon Valley de bakermat van het high-tech venture capital en daarom waarschijnlijk de meest uitgekristalliseerde en meest kritische VC-markt ter wereld. Met dit in het achterhoofd vraag ik me af of Verum de strengste lakmoesproef van deze planeet zal doorstaan. De komende dagen zullen het antwoord brengen.

Financieringsronde

Gelukkig voor mij hebben we onlangs een nieuwe financieringsronde met succes afgesloten, met een totaal van 3 miljoen euro, dus onze toekomst hangt niet af van mijn vermogen om in vier dagen zo veel mogelijk Amerikaans kapitaal te vergaren. Aan de andere kant, als ik er niet in slaag mijn overzeese tegenhangers te overtuigen van de waarde van Verum en ASD, dan ben ik hevig teleurgesteld en een stuk minder zeker van onze doelstellingen.

Niettemin valt er voor mij veel te halen op de trip. In Nederland is er een nogal groot gebrek aan ervaring met high-tech ‘rising star' ondernemingen. Een hoewel ik exemplaren van "Crossing the Chasm" en "Inside the Tornado" naast mijn bed heb liggen, blijkt de praktijk toch behoorlijk weerbarstiger dan de theorie. Het zou geweldig zijn om Amerikaanse partners te vinden, die ons kunnen voorzien van de nodige ervaring en, wie weet, coaching, en bij wie we uiteindelijk misschien zelfs wat van de ontwikkeling zouden kunnen onderbrengen. Want het gaat er tenslotte niet om wat je weet, maar wie je kent.

Oh, nog een ding: Amerikanen zijn over het algemeen zo politiek correct, dat het erg grappig is om vragen te stellen als: "Waarom wil iedereen wel praten over het feit dat Clinton een vrouw is, maar niet over Obama's huidskleur?"

Robert Howe

Naam: Robert Howe
Leeftijd: 46
Bedrijf: Verum
Functie: CEO
Gaat mee met de handsreis, omdat: Het tekort aan vaardige software engineers met ervaring is een potentiele dreiging is voor de (snelle) groei van Verum. Een alternatief is het opzetten van een ontwikkelingscentrum elders. De lage dollar ten opzicht van de euro en de lage culturele en taalbarriere betekent dat de Verenigde Staten misschien een interessante lokatie om een ontwikkelingscentrum op te zetten. Een van de redenen voor mijn trip naar de Verenigde Staten is om een idee te krijgen van de mogelijkheden aan de Amerikaanse westkust.
Ten tweede ben ik geïnteresseerd in het ontmoeten van potentiële partners en klanten. Als je kijkt naar de situatie van Verum op dit moment, dan is het ontmoeten van partners misschien wel interessanter dan het ontmoeten van klanten.
Verwachtingen: Ik hoop een goed beeld te krijgen van de markt in de Verenigde Staten en wat de kosten zijn van het opzetten van een ontwikkelingscentrum daar. Verder wil ik praten met potentiële partners en klanten over een vraag naar de producten van Verum. (En als er kans is om te gaan vliegen. Ik ben piloot)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-04-16T13:28:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.