Rijk versoepelt het spectrumbeheer

Het Directoraat Generaal Telecommunicatie en Post (Dgtp) bereidt wetgeving voor om verhuur en verkoop van een deel van de radiofrequenties voor telecomdoeleinden mogelijk te maken.

Lichtend voorbeeld is Engeland, dat ook werkt aan een minder strakke verdeling van radiofrequentiebanden.
"De huidige administratie van het radiospectrum is achterhaald." Zo typeerde Nick Williams, reguleringsspecialist bij Vodafone, de in Europese landen gangbare praktijk om de beperkte verzameling frequentiebanden waar het radiospectrum uit bestaat in te delen naar soort toepassing. Hij was één van de sprekers op het vorige week donderdag door de universiteit van Tilburg georganiseerde seminar 'Frequency spectrum management in telecommunications'. Zoals alle sprekers riep hij op om het gebruik van het radiospectrum te verbeteren door het beheer op zijn kop te zetten.
 
Volgens Williams is er jarenlang teveel geluisterd naar techneuten die, bang voor ongewilde beïnvloeding van radiosignalen uit verschillende toepassingen, een starre afbakening voorstonden van radiofrequenties naar soort toepassing (defensie, telecommunicatie, radioverkeer). Volgens hem is het radiospectrum een economisch goed, waar via statische cijfers over signaalverlies valt te achterhalen of bijvoorbeeld telecomtoepassingen en radar te veel in elkaars vaarwater zitten. "Efficiëntie is een betere leidraad dan een simpel verbod", aldus Williams.
 
Kijk voor een uitgebreid artikel in deComputable van 16 mei 2003.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-16T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.