Managed hosting door True

Medewerkers bezorgd na deal PCM-Pink Roccade

Pink Roccade neemt definitief het ict-bedrijf van uitgeverconcern PCM over. Begin juni was reeds een intentieverklaring getekend. Onder de 120 automatiseerders die overstappen, blijft ongerustheid over de werkgarantie bestaan.

Afgelopen 7 juli ondertekenden Pink Roccade en PCM het definitieve uitbestedingscontract. Per 1 september aanstaande zal de overgang van het ICT Bedrijf van PCM Uitgevers naar de automatiseerder in gang worden gezet. Het zal als onderdeel Prime (Pink Roccade Infrastructure services Media) onder de divisie Infrastructure Services komen te hangen. Beoogd directeur is Jeroen Meeter. De 120 medewerkers ontvangen als 'afscheidscadeu' van de PCM-directie een bonus van 2500 euro bij hun overstap.
 
Om de overgang in goede banen te leiden is een aantal trajecten opgesteld, bijvoorbeeld voor de arbeidsvoorwaardelijke aanpassingen, het opstellen vanservice level agreements en een communicatieplan. Vooral dit laatste is belangrijk. Onder de medewerkers bestaat nog steeds onrust over het behoud van hun baan. Eerder al waren de PCM-automatiseerders ontstemd over de manier waarop de directie van PCM de uitbesteding er doorheen heeft gedrukt. Het merendeel van het personeel vindt verkoop onnodig, maar was - nu het toch doorgaat - liever bij IBM terecht gekomen.
 
Daags na de mededeling dat het contract definitief was, stuurde Hans van Snellenberg, directeur van Pink Roccade Infrastructure Services, een brief naar het PCM-personeel. Daarin kondigt hij aan dat binnen zijn divisie er op 8 juli collectief ontslag is aangevraagd voor 66 medewerkers. Hoewel hij in de brief benadrukt dat dit besluit een gevolg is van een eerder ingezette reorganisatie en het geen betrekking heeft op de overname van de PCM-automatisering, maakt een groot deel van het personeel zich toch zorgen. In de brief wordt namelijk gesteld dat het mislopen van een aantal contracten tot het definitieve ontslag van de 66 Pink-medewerkers, die reeds boventallig waren verklaard, heeft geleid. "Wat nu als dit vaker voorkomt. We krijgen weliswaar de garantie dat we met behoud van ons werk kunnen overstappen, maar wat stelt dat voor als er in de komende jaren onvoldoende werk is. Een ontslagaanvraag is zo ingediend", zegt een medewerker die anoniem wil blijven. Hij verwacht dat Pink Roccade de dienstverlening aan PCM met minder mankracht gaat uitvoeren, om de beloofde kostenbesparingen te realiseren.
 
Woordvoerder Robbert-Jan Gorgels van Pink Roccade Infrastructure Services benadrukt dat de twee operaties - de ontslagronde en de koop van het ICT Bedrijf van PCM - twee opzichzelf staande operaties zijn die toevallig haast gelijktijdig plaatsvinden. "Wij voorzien geen aanvullende reorganisaties meer". Verder laat hij weten dat zijn divisie meer contracten in de mediawereld hoopt binnen te halen, om de expertise van de PCM-automatiseerders voor meerdere klanten te kunnen inzetten.
 
Sommige PCM'ers zijn verbaasd dat bij de tot nu toe gehouden bijeenkomsten met Pink Roccade geen woord is gerept over het ophanden zijnde collectieve ontslag bij hun toekomstige baas. Snellenberg, en Gorgels onderstreept dat, zegt in zijn brief hierover dat tot op het laatste moment is geprobeerd de overtollig geworden medewerkers elders te herplaatsen. Eind juni werd duidelijk dat dit niet zou lukken en pas nadat de ondernemingsraad een positief advies gaf, achtte Snellenberg het gepast zijn medewerkers en daarna PCM in te lichten. "De brief aan het PCM-personeel is dan ook bedoeld om de zorgen weg te nemen", zegt Gorgels.
 
Babette Hendriks van vakbond De Unie heeft inmiddels een aantal verontruste telefoontjes ontvangen van PCM-automatiseerders. Zij meldt dat er geen aanleiding is voor onrust, omdat de ontslagronde de effectuering is van de maanden gelegden aangekondigde sanering. "Bovendien krijgen de PCM'ers een werkgarantie." Zij vindt het wel noodzakelijk dat Pink Roccade hierover goed communiceert. Volgens Gorgels staan er nieuwe bijeenkomsten met het personeel op stapel, zijn er nieuwsbrieven en volgt er een introductieprogramma.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-07-18T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.