Solaris 8 en 9 voor x86 weer downloadbaar

Sun Microsystems heeft de x86-uitvoering van zijn Unix-variant Solaris weer online beschikbaar gesteld. Dit betreft versies 8 en 9 van dat besturingssysteem.

De serverleverancier bood Solaris voor x86 weliswaar al aan, maar rekende twintig dollar voor de cd's en de toezending daarvan. Nu is de software weer gewoon gratis te downloaden (http://wwws.sun.com/software/solaris/binaries/get.html#x86). Verder draait het merendeel van Suns eigen software ook op deze Solaris-uitvoering.
 
Hiermee is het terugtrekken en bevriezen van de x86-uitvoering weer ongedaan gemaakt. Sun besloot in januari vorig jaar die uitvoering in de ijskast te zetten vanwege de kosten, vergeleken met relatief lage - of onzichtbare - baten. Dit leidde tot protesten van gebruikers.
 
Vervolgens besloot Sun Solaris x86 uit te brengen in een beperkte vorm; voor de lichte servers met Intel-processoren die zijn afgeleid van de taakspecifieke Qube-servers van het overgenomen Cobalt. Begin oktober 2002 kondigde Sun aan Solaris x86 weer breed terug te brengen, maar rekende gebruikers wel een licentievergoeding. Dat is nu ook weer teruggedraaid.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-12-12T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.