Nederlands bedrijf moet belgie.be teruggeven

Het Nederlandse internetdienstenbedrijf Domain Services Rotterdam moet de domeinnaam www.belgie.be gratis afstaan aan de Belgische overheid. Dat heeft de Belgische arbitragerechter beslist.

De Belgische regering moet kunnen beschikken over de domeinnaam belgie.be, nu de eigenaar niet kan aantonen dat deze enige binding met de naamstelling heeft. Dit stelt de Belgische arbitragerechter in zijn uitspraak.
 
Toen de Belgische overheid eind 2000 de registratie van domeinnamen vrijgaf, vergat ze om zelf een aantal internetnamen te registeren. Het Rotterdamse bedrijf Domain Services kreeg daardoor probleemloos belgie.be in handen.
 
Domain Services was bereid de domeinnaam te verkopen aan de Belgische overheid, maar vroeg daarvoor 10.000 euro, terwijl de Belgische staat niet meer dan 4000 euro wilde betalen. Het Nederlandse bedrijf Totaalnet ging in een soortgelijke zaak immers wel akkoord met die prijs voor de verkoop van belgique.be.
 
De onderhandelingen over belgie.be hebben zich meer dan 2,5 jaar voortgesleept, zonder resultaat. Ten einde raad diende de Belgische staat op 9 oktober 2003 een klacht in bij Cepina; het Belgisch centrum voor Arbitrage en Mediatie. De door Cepina aangestelde arbitragerechter heeft Domain Services Rotterdam nu opgedragen om de domeinnaam belgie.be over te dragen aan de Belgische staat. Het bedrijf krijgt hiervoor geen vergoeding.
 
Volgens de rechter heeft het Nederlandse bedrijf namelijk "geen enkele natuurlijke band met de naam 'België' en geen enkele activiteit die enig verband zou houden met deze geografische entiteit", en heeft het "de domeinnaam 'belgie.be' geregistreerd met als hoofdzakelijk, zoniet enig doel, de overdracht aan de Belgische Staat tegen vergoeding".

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Hoezo handel in lucht? Let wel ik vind het niet onterecht dat belgie graag belgie.be wil hebben, maar dat is meer een morele afweging.
Als je vindt dat een domeinregistratie lucht is kun je dat nog wel even doortrekken. Kentekenregistratie, lucht? Nu is daar wel niet zo'n handel in (in belgie overigens wel).

Eindelijk gerechtigheid.
Die "handel" in lucht moet maar eens afgelopen zijn.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-12-18T00:00:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.