Managed hosting door True

Softwareleveranciers samen in lastenverlichting

Audit, Creaim, Exact, Microsoft, Profinance en Reed Business Information willen samen de administratieve processen bij accountants- en administratiekantoren optimaliseren. Xbrl vormt daartoe de basis

Door te kiezen voor Xbrl voor uitwisseling van gegevens tussen elkaars softwarepakketten kunnen besparingen van 10 tot 25 procent bereikt worden. Tegelijkertijd wordt de software hiermee geschikt voor elektronische uitwisseling met de overheid.
 
Administratieve lastenverlichting is een van de speerpunten van het Kabinet Balkenende II. Doelstelling daarbij is om in de huidige kabinetsperiode de administratieve lasten met 25 procent te reduceren. Ict speelt hierbij een belangrijke rol. De aangiften vennootschapsbelasting, inkomstenbelasting en omzetbelasting moeten per 1 januari 2005 elektronisch ingediend worden, de aangifte loonbelasting volgt op 1 januari 2006.
 
In het midden- en kleinbedrijf besteedt 93 procent van de ondernemers de administratie geheel of gedeeltelijk uit aan een accountants- of administratiekantoor. Juist daar zullen administratieve processen dus gestroomlijnd moeten worden. Hiervoor is het noodzakelijk dat de verschillende softwarepakketten op een kantoor goed op elkaar aansluiten. Het ontbreken van een uniforme codering voor financiële gegevens stond een efficiënte uitwisseling echter altijd in de weg.
 
Als bestandsformaat is gekozen voor de Auditfile van de Belastingdienst. Deze keuze lag voor de hand, daar de Auditfile door alle marktpartijen wordt gezien als een standaard. Bovendien is bij de ontwikkeling van de Auditfile al ruimte gelaten om gegevens conform de Xbrl-taxonomie op te slaan.
 
De combinatie van XBRL met de Auditfile maakt het uitwisselen van gegevens eenvoudig en efficiënt. In de huidige praktijk, waarin gegevens veelvuldig handmatig worden overgenomen van het ene systeem in het andere, is dit een regelrechte doorbraak, die besparingen in tijd van 10 tot 25 procent kan opleveren.
 
Het projectbureau ICT en Administratieve Lastenverlichting (Ictal) van het Ministerie van Economische Zaken juicht het initiatief toe, omdat de groep van accountants- en administratiekantoren een belangrijke rol speelt in het administratieve proces. Voor het welslagen van de plannen rondom administratieve lastenverlichting is meer nodig dan slechts een elektronische uitwisseling met de overheid. De echte besparing zit in het beter samenwerken door de verschillende softwarepakketten in de keten. Bovendien sluit de keuze voor open standaarden als Auditfile en Xbrl andere leveranciers niet uit.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-11-27T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.