Managed hosting door True

Rechter verbiedt KPN's gratis internet scholen

Een Haagse rechter heeft in een kort geding een streep gehaald door KPN's aanbod om Nederlandse scholen drie jaar lang van gratis internettoegang te voorzien.

De rechter heeft het aanbod in strijd verklaard met de Nederlandse mededingingswet en KPN opgedragen het aanbod binnen twee weken in te trekken. De rechter stelt dat het telecomconcern de grootste speler is in de markt voor breedbandtoegang tot internet, zeker op het telefonieplatform. Hierdoor gebruikt het zijn machtspositie om de huidige scholenprovider Nltree en andere internetaanbieders met een aanbod ver onder de kostprijs uit de scholenmarkt te drukken.
 
De rechter vindt het aannemelijk dat KPN met deze actie dit doel nastreeft, omdat het telecombedrijf ook meedong naar de opdracht van het ministerie van Onderwijs om de Nederlandse onderwijsinstellingen enkele jaren van internet te voorzien. Het bedrijf had het eerder op deze markt voorzien, die uiteindelijk naar het consortium van kabelbedrijven Nltree is gegaan. De lange duur van drie jaren en de hoge prijzen die ermee gemoeid zijn geven volgens de rechter aan dat het niet gaat om een marketingstunt, maar een strategische zet is om de eigen positie veilig te stellen.
 
KPN gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter. Het bedrijf zegt teleurgesteld te zijn door de uitspraak. Voordat het telecombedrijf het aanbod openbaar maakte hadden de mededingingsautoriteit NMA en de toezichthouder in de telecomsector Opta aangegeven geen bezwaren te zien in het aanbod. Het concern wil nu voor het einde van de maand met een nieuw aanbod komen dat rekening houdt met de uitspraak in het kort geding.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

"Kennelijk zien maar weinig mensen in dat het helemaal geen liefdadigheid is maar een stunt om de concurrentie uit te kunnen moorden"... Is dat dan zoveel minder dan wat NLTree doet? De bedragen die de scholen als budget krijgen voor hun internetaansluiting zijn bekend. Een school van 350 leerlingen (!) heeft als budget .... jawel... 50% van het tarief van NLTree. Dat is dus gewoon niet op te brengen; de keus is dan niet meer welke provider, maar wordt gedwongen richting GEEN provider (oftewel geen internet want het is niet te betalen). NLTree heeft met zijn woekerprijzen zichzelf de das omgedaan en moet gewoon zijn mond houden of het aanbod van KPN gewoon matchen. Zijn ze helemaal vrij in.

Ik ben het met beide partijen eens. Doelstelling moet zijn dat er een GOED en uniform internet platform komt voor de scholen. Maar dan wel zonder restricties waarvoor extra betaald moet worden. Doe het dan voor bijna gratis met meer mogelijkheden en niet voor drie jaar, maar voor een "onbepaald" tijd. Natuurlijk kan dit niet geheel gratis, het komt uit de lengte of de breedte.
Op dit moment is het wel leuk dat iedereen zelf kan beslissen, maar helaas komt het landelijk niet snel genoeg van de grond. Ook als de overheid het voortouw neemt wil het niet vlotten. Zijn er nou echt geen bedrijven die bereid zijn om voor een keer samen te werken en hier een perfecte oplossing aan te bieden zodat de kinderen de informatie en kennis kunnen bereiken die ze nodig hebben om ons pensioen later veilig te stellen...... en een keer ietje minder aan omzet willen denken (maatschappelijk belang)

Eindelijk gerechtigheid.
Kennelijk zien maar weinig mensen in dat het helemaal geen liefdadigheid is maar een stunt om de concurrentie uit te kunnen moorden.
Nu kunnen de scholen tenminste kiezen welke provider ze nemen en houden ze ook na drie jaar hun vrijheid

Algemeen bekend is toch wel dat het onderwijs nivo in Nederland achteruit gaat. Nou komt er een bedrijf wat internet GRATIS voor scholen wil aanbieden, komt er een "rechter" (of linker) die dat gewoon terug draait.
Beste rechter, denk nou toch eens na wat je gedaan hebt, wil je al de kinderen in het onderwijs internet toegang verbieden, of moeten de ouders weer meer schoolbijdrage gaan betalen.
Dit is een hele vreemde zaak ???
Denk hier nog eens over na wat je hebt gedaan !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gelet op de huidige puinhoop bij NlTree en de regelmatige problemen bij dit bedrijf is het verwonderlijk dat het niet toegestaan wordt om KPN gratis internet te laten verstrekken. Met alle chaos die NlTree de eerste jaren heeft veroorzaakt zouden ze eigenlijk de berekende kosten aan de scholen terug moeten betalen.

Wat een aanfluiting voor die rechter. NMa en Opta hebben het al goedgekeurd... moet zo'n zielepoot nog even z'n grote mond opendoen. Hoe helpen we het rechtssysteem naar de knoppen.... jawel. Zo dus. De rechter had, gezien het feit dat er een Opta en een NMa zijn die in dit soort zaken beslissen, zichzelf onbevoegd moeten verklaren. Op deze manier verklaart hij zichzelf alleen maar incompetent.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-11-12T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.