Managed hosting door True

Internet Nederland vijftien jaar oud

Deze week is het precies vijftien jaar geleden dat het CWI een verbinding met Nsfnet realiseerde. Nederland kreeg daarmee een fysieke aansluiting op de voorloper van internet.

Op maandag 17 november 1988 verkreeg het op het Amsterdam Science Park gevestigde Centrum voor Wiskunde en Informatica de fel begeerde "Internet Connected Status" en kwam de fysieke verbinding tot stand met het Nsfnet, een netwerk gebruikt voor onderzoek en onderwijs, dat later uit zou groeien tot internet. Piet Beertema, werkzaam bij het CWI en ex-bestuurslid van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland, was hier nauw bij betrokken.
 
"Het mailtje van anderhalve regel waarin Steve Wolff, toen de baas van Nsfnet, toestemming gaf om de toegang voor ons open te zetten heb ik nog. Vandaar dat ik de datum zo exact weet. Dat ene korte mailtje markeerde, achteraf bekeken, wel het ontstaan van een hele nieuwe communicatiewereld en economie. Wie had dat ooit kunnen of durven voorzien?", meldt hij in een persbericht van Sidn.
 
Voordat deze verbinding tot stand kwam werden er al domeinnamen geregistreerd in Nederland. Het CWI, wederom in de persoon van Beertema, was hier op 25 april 1986 mee begonnen. In de eerste jaren ging het om de registratie van enkele domeinnamen. In 1997, toen Sidn het registratiewerk volledig had overgenomen van Beertema, had hij tienduizend .nl-domeinnamen geregistreerd. De honderdduizendste werd in 1999 geregistreerd, een half miljoen in 2000. Sidn verwacht in december 2003 de grens van 1 miljoen .nl-domeinnaam bereikt te hebben.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-11-18T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.