Managed hosting door True

Meer ontslagen MCI Nederland waarschijnlijk

In het sociaal plan dat de vakbonden en MCI vorige week sloten is rekening gehouden met toekomstige banenreducties bij de Nederlandse vestiging van het telecombedrijf.

In de laatste ontslagronde bij MCI Nederland zijn 55 werknemers overtollig verklaard. Met deze reductie komt het werknemersaantal op rond de zevenhonderd. Voor de problemen bij het Amerikaanse telecombedrijf MCI, werkten er rond de duizend mensen bij de Nederlandse organisatie. Herfst vorig jaar verdwenen er al een kleine driehonderd banen bij de Nederlandse vestiging.
 
De situatie van het bedrijf is aanzienlijk verbeterd. Vorige week keurde een Amerikaanse faillissementsrechter de doorstartplannen van het telecombedrijf goed. Het concern kan daardoor uit surceance van betaling komen. Vorig jaar belandde Worldcom in grote problemen toen een grootschalige fraude aan het licht kwam. Het concern moest 11 miljard dollar aan onterecht geboekte winsten uit zijn balans schrappen. De aandeelhouders van het bedrijf moeten hun mening over de beslissing van de rechter nog uitspreken.
 
Toch is het reëel dat de Nederlandse vestiging de komende tijd met nieuwe ontslagen geconfronteerd wordt. De Emea-directie heeft de doorstartplannen van het bedrijf nog niet rond. Het kan best zijn dat er door verschuivingen in de Europese organisatie opnieuw banen in de Nederlandse organisatie komen te vervallen. "In 2004 zitten we opnieuw met het bedrijf om tafel. Als de markt zich niet beter ontwikkelt en aandeelhouders toch hun rendement willen zien, zit er maar één ding op", aldus Carla Kiburg, bestuurder bij FNV Bondgenoten. Babet Hendriks, bestuurder bij De Unie zegt ook dat er de komende tijd meer reorganisaties bij het bedrijf zullen lopen.
 
De vakbonden zijn tevreden over het sociaal plan bij MCI. In de ontslagvergoeding wordt nu ook de eventuele bonus van medewerkers meegerekend. Daarnaast zijn de bemiddeling voor ander werk of opleidingen verbeterd en is er meer rekening gehouden met de leeftijd van werknemers die op de vertreklijst terechtkomen. Zo kunnen oudere werknemers langer op de loonlijst blijven staan en krijgen zij meer tijd om naar een andere functie te gaan zoeken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Omdat het moederbedrijf in de States gechoemmeld heeft moeten nu de Europese werknemers eraan geloven, al is het maar om de waarden van de aandelen terug te doen stijgen. Globalisering?

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-11-18T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.