Managed hosting door True

Routeplanner gemeente Utrecht werkt weer

De routeplanner van de gemeente Utrecht werkt weer. Dat meldt Bureau Bereikbaarheid. De planner, die bij het berekenen van routes rekening houdt met werkzaamheden en opbrekingen in de stad, kampte met algoritme-fouten.

Het huis-aan-huis-bladOns Utrecht testte deze week de routeplanner en merkte dat vooral de adviezen voor fietsers merkwaardig uitvielen. Zo stuurde de planner fietsers, die van de wijk Ondiep naar Overvecht wilden, over de rijkswegen A27/A28. Ook bepaalde routes voor automobilisten bleken niet logisch gekozen.
 
Volgens Angelo van Turenhout, assistent-manager Bureau Bereikbaarheid, ging het om kinderziektes die er inmiddels zijn uitgehaald. "Het ging om algoritme-fouten. De planner gebruikt twee kaarten: een postcode-kaart en een segmenten-kaart, waarbij de straten in Utrecht zijn opgedeeld in stukjes, bijvoorbeeld kruispunten en splitsingen. Bij het op elkaar leggen van de kaarten bleken bepaalde berekeningen niet te kloppen."
 
"Het merkwaardige is dat we drie maanden hebben proefgedraaid met onze planner. Toen kwamen die fouten in de fietsroutes niet naar voren", zegt manager Ruud van de Broek. "Sinds het afgelopen weekeinde zijn we officieel in de lucht en krijgen we zo'n vijfduizend hits per dag. Ik vermoed, maar het is technisch nog niet aangetoond, dat de zwaardere belasting de rekenfouten hebben veroorzaakt."
 
Dat de planner nu 100 procent foutloos is, durft Van den Broek niet te garanderen. "Wij zijn voor een deel ook afhankelijk van de informatie die de gemeente en nutsbedrijven aan ons doorgeven. Wanneer een projectleider van zijn werk geen melding maakt, kunnen wij dat niet invoeren in de planner."
 
Voorts vertelt hij dat de planner van bestuurswege uitgaat van de officiële hoofdroutes. "De gemiddelde Utrechter, vooral die fietst, kent natuurlijk allerlei kruipdoor/sluipdoor-routes, maar daar kunnen we niet van uitgaan. Al was het alleen maar omdat fietsers doorgaans nogal makkelijk omgaan met verkeersregels."
 
De routeplanner, ontwikkeld door de firma Abrogo naar een functioneel ontwerp van Bureau Bereikbaarheid, is te vinden op de nieuwe sitehttp://www.utrecht.nl/bereikbaar (een uitbreiding op het door gemeente Utrecht gehanteerde contentmanagementsysteem Smartsite van Seneca). Waar de planner bedoeld is voor mensen binnen en buiten Utrecht die een bestemming in de stad willen bereiken, bevat de site ook extra informatie over de (geplande) werkzaamheden voor inwoners van de wijken zelf, of mensen die er werken. Alle gegevens zijn afkomstig uit de door het bureau zelf ontwikkelde database op basis van Microsofts databank SQL Server.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

de URL van de website is http://www.utrecht.nl/bereikbaar (en dus niet .../bereikbaarheid zoals in het artikel staat vermeld).

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-11-06T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.