Managed hosting door True

Nederlanders bang voor grote internetaanval

Binnen twee jaar komt er een aanval op internet die de samenleving ontregelt. Dit zegt een kwart van de Nederlanders in een onderzoek van de stichting Centerdata.

De Tilburgse stichting Centerdata heeft in opdracht van de Safe Internet Foundation (SIF) 2085 Nederlanders van 18 jaar en ouder gepeild hoe zei tegen het internetgebruik aankijken. "We hebben dit onderzoek laten doen naar Amerikaans voorbeeld om het vertrouwen in internet te peilen", legt Maurijn Keulen van de SIF uit.
 
De vraag of terroristen of andere onverlaten internet kunnen misbruiken om de elektriciteitsvoorziening, het betalingsstelsel, transportstelsel of grote ondernemingen kunnen ontregelen, werd door 88 procent van de ondervraagden met 'ja' beantwoord.
 
Een kwart van hen die dat gevaar ziet, voorziet zelfs binnen twee jaar een internetaanval die de samenleving ontregelt. De uitslag is voor Keulen niet verrassend. "Veel mensen denken schijnbaar 'als een virusmaker het kan, kan een terrorist het ook'."
 
Om het vertrouwen van de mensen te vergroten, moet er volgens Keulen meer voorlichting worden gegeven. "Oplossingen van internetaanbieders, zoals virusfilters, kunnen enige soelaas bieden, maar misschien komt er ooit nog regulering door de overheid. Het vertrouwen van de internetgebruikers kan men echter beter vergroten door meer voorlichting."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Een aanval via internet is veel meer dan een virus. Via het internet kan men namelijk ook inbreken en diefstal plegen of schade toebrengen. Een digitale wereld vraagt naast een digitale beveiliging ook om een digitale identiteit en dus een digitale legitimatie.

Ben ik verbannen ??

Ik denk dat een meer vertrouwingwekkend beeld van de leveranciers van de verschillende OS-en meer effect heeft. Bovendien is het broodnodig dat zij hun onderlinge strijd ten behoeve van de samenleving en vooral de veiligheid ervan dienen te stoppen. Misschien dat ingrijpen vanuit de overheden daarbij nodig is.
Hetgeen Bill Gates gezegd heeft is misschien niet zo'n gek idee.
Maak de lekken in de software niet meer openbaa, want dan bind je de kat op het spek.
Als dit beter gestroomlijnd is, dan kun je verwachten dat elke gebruiker met een gerust hart automatisch alle patches accepteert en zo redelijk bijblijft.
Misschien dat bijvoorbeeld Microsoft ook iets meer aandacht kan besteden aan veiliger software dan aan steeds maar iets nieuws ?

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-10-22T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.