Handelsreis Silicon Valley: Amerikaanse lawyers

De deelnemers aan de handelsroute wordt uitgelegd wat het verschil is tussen de Nederlandse en Amerikaanse advocaten. Koen Bouwers verwondert zich over hoe makkelijk Amerikaanse ict-bedrijven de materie in Jip en Janneke-taal kunnen uitleggen.

Vandaag weer vroeg wakker, om een uur of vijf. De jetlag hakt er lekker in. Het is wel handig om dan meteen e-mail te doen en te bellen naar Nederland, want dan is het nog werktijd. Negen uur tijdsverschil overbrug je niet in een dag.

Altijd wel erg leuk in San Francisco te zijn. We hebben hier met het gezin van 1993 tot 1997 met veel plezier gewoond. In die tijd werkte ik voor Apple in Cupertino. Het brengt veel positieve herinneringen terug.

Om half zeven lekker gaan joggen, helaas eerst een stuk door de stad om daarna over het Embarcadero langs de San Francisco Bay te kunnen draven. Dit helpt in mijn ervaring het beste tegen jetlag.

Ik heb vandaag, midden op de dag, een afspraak buiten het georganiseerde programma om met VMware, een partner van ons. We gaan samen en seminar doen over Scense en VDI in Hotel New York op 12 juni en op het hoofdkantoor werd ik daarom voorgesteld aan de productmanager en divisiedirecteur.

Strategie: wordt geacquireerd

Door die afspraak kan ik niet met de bus mee, maar ga ik samen met handelsroutereiziger Chris met de auto. Via de I280 naar het zuiden rijden is erg plezierig. Een ontzettend mooie weg door de heuvels met veel groen.

Aangekomen in San Jose om negen uur bij Deloitte gaat het echt beginnen. Eerst een uiteenzetting over de IPO markt (nieuwe beurs introducties) voor ict-bedrijven. Nou, die bestaat bijna niet meer. Dus voor ict-bedrijven moet de strategie zijn: wordt geacquireerd.

Ook een aantal ict-bedrijven deden presentaties. Het is indrukwekkend te zien hoe goed al die bedrijven moeilijke materie in Jip en Janneke taal weten uit te leggen, zodanig dat je bijna vraagt, waar kan ik dit nu kopen. Daar kunnen we als Nederlanders nog wat van leren. Ook ervaringen met VC's en hoe je bedrijven groot maakt werden gedeeld. Zeer de moeite waard.

Daarna ben ik naar mijn meeting met de productmanager van VMware gegaan. Niks koetjes en kalfjes, gewoon direct uitleggen waarom jouw oplossing waarde toevoegd voor hun klanten, en waarom dat niet net zo goed met een paar scriptjes kan. Een uur later met blaren op mijn tong afgesproken een demo te doen voor de relevante techneuten om te demonstreren wat onze technologie kan in de praktijk. Al met al een geslaagd bezoek.

Ander rol van lawyer

Daarna direct door naar een juridisch kantoor, gespecialiseerd in het helpen van kleine bedrijven. Een hele nuttige sessie, want de rol van een lawyer in de VS is echt anders dan in Nederland. Stockopties, waar moet je incorporeren, patenten, non-disclosure agreements en andere zaken passeerden de revue. Lekker praktisch en nuttig. Voor het kiezen van een partner of dat nu een lawyer of accountant is moet je uitgaan van de drie C's: Competentie (zijn ze geschikt voor jouw type bedrijf), Chemistry (vind je hem/haar wel aardig, kan je er me werken) en Communicatie (zijn de verwachtingen van de manier en frequentie van contact gelijk). Dit lijkt een handige tool om snel een eerste schifting te maken met wie je eventueel wilt samenwerken.

Vanavond gaan we naar een Jazz sessie met Jerry Miller, dus ook de andere aspecten van Silicon Valley gaan we beleven vanavond. Het lijkt me erg leuk om dat ook mee te maken.

Koen Bouwers

Naam: Koen Bouwers
Bedrijf: Scense
Functie: CEO

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-04-18T09:41:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.