Eerste ICT-stakingsdag ooit van start

Op 22 april 2008 werd voor het eerst in de geschiedenis in de Nederlandse ict-sector gestaakt. Vanuit veel vestigingen van dienstverlener Atos Origin kwamen medewerkers naar het hoofdkantoor in Utrecht om hun onvrede over de vastgelopen cao-onderhandelingen te tonen.

De vakbonden FNV Bondgenoten, Qlix-IT en Dienstenbond CNV roepen het personeel van Atos Origin op om het werk neer te leggen en naar het hoofdkantoor van de dienstverlener te komen. Het is de allereerste keer in de Nederlandse geschiedenis dat ict'ers echt een hele werkdag staken. Sinds eind 2007 heerst een cao-conflict tussen bestuur en de vakbonden.

Naar verwachting zal ook personeel dat is gedetacheerd bij klanten meedoen aan de staking. Vanuit het hele land is vervoer geregeld. Op de actiesite van de bonden is te lezen dat het daarbij niet uitmaakt waar de medewerkers wonen, ‘in Zeeland, Zuid-Limburg of op Ameland'.

Volwaardig en volwassen

Van 11.30u tot 14.30u organiseren de drie vakbonden op het terrein van het hoofdkantoor ‘swingende muziek, koffie van leuke dames, een snackwagen voor de hongerige Atos Origin medewerkers en uiteraard sprekers.' Op de actiesite schrijven de bonden dat ze hopen op een dag waar de werkgever niet zomaar aan voorbij kan gaan, die indruk maakt en die de medewerkers een volwaardige en volwassen cao oplevert.

De staking is voorafgegaan door ludieke acties bij enkele vestigingen in het land en een korte werkonderbreking in Groningen en Eindhoven. Bovendien organiseerden de bonden vorige week een fakkeltocht langs enkele grote klantenorganisaties, met een knipoog naar de ronde van de vlam van de Olympische Spelen. Atos Origin is sponsor van de Spelen.

Lange weg naar climax

Atos Origin is een van de weinige ict-dienstverleners met een eigen collectieve arbeidsovereenkomst. Volgens de vakbonden is de huidige patstelling tussen enerzijds de automatiseerder en anderzijds de bonden en de centrale ondernemingsraad (COR), uniek voor Nederland. Hoe kon het zover komen?

In september 2007 vond het eerste overleg tussen de drie partijen plaats. Dit resulteerde in november 2007 in een eerste loonsbod van Atos Origin: werknemers zouden een gemiddelde loonsverhoging krijgen van 4,5 procent, een minimale verhoging van 2 procent en een pakket secundaire arbeidsvoorwaarden zoals flexibilisering van arbeidsvoorwaarden en lease-budgetten.

90 procent van de vakbondsleden stemde tegen dit bod en dus gingen de bonden en de COR er niet mee akkoord. Zij eisen een structurele vaste loonsverhoging van 3,5 procent voor alle medewerkers met een beoordeling 'Goed'. Ook willen ze dat in de cao zowel primaire als secundaire arbeidsvoorwaarden worden vastgelegd en dat het huidige beloningssysteem onder de loep wordt genomen. Daarop brak het bestuur van Atos Origin de onderhandelingen af.

De automatiseerder wilde begin maart, na een 'voorultimatum' van de bonden, weer om de tafel onder de voorwaarde dat er niet meer over de salarissen wordt onderhandeld. Hierop stelden de bonden een definitief ultimatum dat dinsdag 25 maart verstreek. De COR had toen al besloten zich meer op de achtergrond te houden.

Vrijdag 21 maart riep de werkgever in een brief de bonden op om de onderhandelingen te hervatten, maar opnieuw onder voorwaarde dat salarissen buiten de gesprekken bleven. Dinsdag 25 maart schoven de bonden deze handreiking terzijde en volgden eind maart en begin april de eerste ludieke acties in Groningen, Eindhoven, Arnhem, Rijswijk en Utrecht.

9 en 10 april werd het werk anderhalf uur stilgelegd in de vestigingen van Groningen en Eindhoven. 17 april vond bovendien een symbolische fakkeltocht plaats langs enkele belangrijke klantorganisaties van de Olympische ict-sponsor. Op 22 april bereikte de acties hun voorlopige climax met een bedrijfsbrede staking waarvoor medewerkers vanuit het hele land naar het hoofdkantoor in Utrecht afreisden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

hee, gefeliciteerd met de fraaie nieuwe site! groeten uut Grunn

Vanuit het outsourcingspanel ben ik benieuwd wat de gevolgen zijn voor de outsourcingsdienstverlening die vanuit Atos Origin wordt geleverd. Organisaties hebben hun ICT geoutsourced naar Atos Origin en worden nu tegen wil en dank geconfronteerd met een staking bij de outsourcer. De dienstverlener zal uiteraard aangeven dat de continuiteit van de dienstverlening niet in gevaar is. Maar is dit werkelijk het geval? Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat dit toch merkbaar moet zijn in de continuiteit van de dienstverlening. Dit is inherent aan onrust binnen organisaties, dus ook bij outsourcers. De vraag is hoe een klant zich tegen dit soort zaken kan 'wapenen'. Je bent er niet alleen middels een SLA en een boete. Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

Atos Origin, een bedrijf met naar eigen zeggen een duidelijke groeistrategie, wil het dus zo ver laten komen: stakende ICT'ers!!
Die medewerkers worden intern bestookt met wervingscampagnes met bonus zus en reisjes zo, terwijl (extern) het CAO-conflict steeds breder in beeld komt.

He Rob Pols, goed bezig hoor!!

Ach ja, Er stonden 4 bussen voor de deur. Dus maximaal 160 stakers uit Groningen (van de 1600 medewerkers aldaar). Volgens de vakbonden zal het allemaal wel geweldig succesvol zijn geweest.

Ik geloof alleen niet dat er maar 1 klant iets zal merken van de staking en Atos Origin hoeft 1 dagje salaris niet uit te betalen.

@marcus: Het bedrijf heeft een groeistrategie (of die nu echt zo duidelijk is, weet ik ook niet) Alleen willen niet alle medewerkers meegroeien. Er zit hier nog veel mensen met 'groen bloed'.

Leuk dat Cees Berrens zich zorgen maakt over de bedrijven die hun ICT hebben geoutsourced. Hadden ze hun ICT maar niet moeten outsourcen. Hoe denk je dat de medewerkers die gedwongen geoutsourced zijn zich voelen. Met de outsourcers hoef je geen medelijden te hebben wel met de geoutsourceden!!!

@DiRadical: Je kop in het zand steken en dan denken dat je groeit. Atos is een mengelmoes van alle kleuren bloed, als je dat nog niet begrepen had. Straks wel je hand ophouden als deze actie resultaat opleverd zeker.

En het was droef, heel droef ...

Maar de grootste DOMHEID van 't bestuur is dat ICT een dienstentak is, diensten voer je uit met mensen. Kortom wil je groeien dan heb je juist mensen nodig.

Enfin, ICT-bedrijven die denken over inkrimpen, beseffen niet dat ontevreden goede werknemers vaak zelf al wel weggaan, en elders betere banen vinden.
Wat dergelijke bedrijven meestal overhouden zijn niet bepaald de doorzetters, maar mensen met prachtige CAO's veel vrije dagen en een veel te hoog loon, die te weinig presteren.

Wat nodig is, is goed management om deze dure mensen beter te laten presteren; en daarmee kan je bedrijf dan enorm groeien.

Praktijk in de ICT is echter dat de Top niet weet wat de voeten doen, men ziet wel de geldstromen, maar niet de mens, en in een dienstensector doe je het uiteindelijk met mensen. Mensen maken er geld.
Reorganisaties kosten er geld, want zelden heeft de top door hoe de voeten werken.

Tegen deze concurenten / collega's zou ik zeggen
Ga allen actief elders op zoek want de markt trekt aan.
Je zult echt geen maand werkeloos zijn.
(mits je wil werken)

Enfin, mijn nieuwe baan bevalt mij prima ...

Het is ongelooflijk hoeveel aandacht dit wel niet krijgt. Atos Origin is juist erg goed bezig, maar dit wordt door dit gedoe helemaal in een ander daglicht gezet. De bonden proberen over de rug van de medewerkers hun positie te verstevigen in de ICT. Waarom niet bij Getronics? Daar nog steeds geen CAO en de huidige voorstellen zijn een stuk slechter (en lagere verhoging!) dan bij Atos Origin. Waarom niet bij Locica, oh ja, daar moeten er meer dan 1000 uit door een reorganisatie ... Ach, het gras is...

Het gras, schade, slechte bonden.... allemaal flauwekul. De bonden doen goed werk. Als Pols niet inschikt gooien we de boel een week plat. De medewerkers zijn vet pissig op een werkgever die veel belooft maar weinig nakomt. Ze beloven transparantie, maar doen alleen maar geheimzinnig en schimmig.
Verder geeft het nog steeds geen pas om mensen met een beoordeling 4 zo te schofferen. Met een paar kleine aanpassingen had dit allemaal voorkomen kunnen worden. Gewoon dom gehandeld dus door HRM.

Eerste ICT-stakingsdag ooit van start.

De droefste dag dat dit nog eens stond te gebeuren.
ICTers die staken pffff.....

@Jeroen Ghuijs,

Wat is er mis met staken als je werkgever niet luistert?
Als je je uit de naad werkt, je collega's weglopen via de achterdeur en jij je uiterste best doet en vervolgens afgescheept wordt?
Of vind je het een droeve dag vanwege de starre houding van de werkgever. Dat zou ik logischer vinden.

Het is zeker een droevige dag. Zeker als de klanten er bij betrokken worden. De kans wordt dus groot dat je er volgend jaar minder salaris erbij krijgt omdat er minder winst gemaakt wordt door de staking en imago schade.
Wat je verdiend heb je zelf in de hand. Goede prestaties worden beloond ook bij Atos.

Dream on Gerard, denk jij dat je er volgend jaar dan extra bijkrijgt als er meer winst wordt gemaakt? Jij gaat het nog ver schoppen met je geloof in het vrijgevige kapitaal!
Goede prestaties hebben mij bij Atos de afgelopen jaren een steeds verder inklinkend salaris opgeleverd, tegenover een stevige groei in de kosten om mijn gezin te onderhouden.

Deze dag had wel een droevige kant omdat er nog steeds geen resultaat is. Omdat solidariteit onder ICT-ers geen vanzelfsprekendheid is, als alle collega's die vandaag betaald of onbetaald verlof hebben genomen er ook gestaan hadden dan was dit een behoorlijk massaler evenement geweest.

Ik ben bang dat zoals hierboven gesteld de boel maar eens een week echt plat moet. Of wat mij beter lijkt, een week lang helpen we de klanten gratis, we registreren en boeken niets. Tickets worden wel afgewerkt maar niet afgemeld, uren worden niet geregistreerd. Ook niet klanten mogen met problemen bellen en proberen we te helpen. Lijkt me lachen, en dat wordt er te weinig gedaan bij ons op werkvloer. Na een weekje eens kijken of er in directiekamers nog zo hard gelachen wordt.

@LPP

...en gelachen werd er! 160 man, ha!

Trouwens, is het kunnen reageren op een forum tijdens werktijd ook een secundaire voorwaarde bij MO?

"Wat dergelijke bedrijven meestal overhouden zijn niet bepaald de doorzetters, maar mensen met prachtige CAO's veel vrije dagen en een veel te hoog loon, die te weinig presteren."

Dat is dus de kern van het probleem, want welk soort mensen zijn er overgkomen van die grote, logge ex-staats bedrijven en bedrijven die zich maar door de bonden lieten manipuleren?
Juist ja!!!

En dan met 160 man de overige 8840 collega's willen vertellen wat die moeten doen? Laat me niet lachen.

Wil je meer verdienen? Ga dan afspraken maken met je manager, schouders er onder en laten zien dat je het waard bent. Kom je dan niet verder, overweeg dan gewoon om het bedrijf te verlaten, en kijk of het gras bij de buren inderdaad groener is.

Maar ik ken er een aantal die met een zucht van opluchting terug zijn bij AO, want we doen het zo slecht nog niet.
OK, we staan niet in de TOP 10 beste beloners, maar zijn er geen honderden andere redenen om voor AO te kiezen?

Heb je het laatste nieuws van Logica al gezien? Dus waar is het gras groener?

@Happy:
Logica(CMG) is gebleken een uitzendbureau te zijn. Dat telt niet... En heeft bovendien geen CAO.
Niet dat die bij of voor Atos Origin ook maar iets voorstelt, maar goed.

Hoe dan ook. Waar we tot zover staan, ziet het er naar uit dat dit "hele gedoe" voor de vakbonden een klein debacle wordt ("proefballonnetje") en voor AO een erg slechte PR oplevert.
Je zal toch zo op de landelijke televisie verschijnen: http://www.youtube.com/watch?v=7lcY2rOKIT0

Nog even een klein punt van aandacht, welke volgens mij veel te weinig credit krijgt in dit hele verhaal:

Chapeau voor de fotograaf voor het meesterlijk fotograferen met het sprekende spandoek op de achtergrond... Hulde!

Wat een sukkels!! Ik ben al jaren freelancer verdien 150.000 euro per jaar. Wie is er nou zo dom om bij Atos voor een hongerloon te gaan werken?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-04-22T08:36:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.