Managed hosting door True

Dell blijft XP leveren na Microsofts leveringsstop

Dell zal besturingssysteem Windows XP blijven leveren en ondersteunen, ook als Microsoft de levering van XP vanaf 30 juni staakt. Ook na die datum kunnen zakelijke klanten hun voorgeïnstalleerde Vista downgraden naar XP.

Hardwarefabrikant Dell blijft klanten de mogelijkheid bieden het besturingssysteem XP op hun pc te zetten. Standaard levert het bedrijf opvolger Vista, maar stelt zijn klanten in staat te downgraden naar XP, ook na 30 juni. Op die dag stopt Microsoft de levering van het oude besturingssysteem.

End-of-life

"De licentie van XP gaat end-of-life op 30 juni. Mensen die na die tijd bij Dell een notebook of desktop kopen met daarop Vista Business of Ultimate voorgeïnstalleerd, kunnen ook na die tijd een downgrade naar XP Professional nemen", vertelt woordvoerder Simone Versteeg van Dell Nederland. Voor de downgrade is een speciale XP Professional media dvd nodig.

Ook de technische ondersteuning op XP handhaaft Dell voor onbepaalde tijd. Volgens Versteeg is er vooral vanuit de zakelijk markt nog altijd veel vraag naar XP. "In ieder geval ruim voldoende om de dienstverlening daarop door te zetten na komende juni." Ook twee consumenten-pc's van de fabrikant zullen downgradable blijven. Het betreft ook de Nederlandstalige versie van het besturingssysteem.

Herziening door Microsoft

Overigens zegt ceo Steve Ballmer van Microsoft nu voorzichtig dat zijn bedrijf de afschrijving van Windows XP na 30 juni misschien over de gehele linie herziet, als klanten dat echt eisen. Dat is tot op heden niet het geval, aldus de topman.

"XP loopt tegen de end-of-life grens aan. Die hebben we ruim vantevoren aangekondigd. Als de feedback van onze klanten anders aangeeft, kunnen we dat altijd herzien, maar zoals het nu staat, hebben we een plan om XP-leveringen af te bouwen." Dit verklaarde de topman deze week op een persbijeenkomst in België.

Ook HP

Ook HP, die met Dell wedijvert om de positie van leider op de pc-markt, heeft aangekondigd na 30 juni 2008 desktops en laptops te gaan verkopen met XP er op geïnstalleerd als downgrade vanaf Vista. De fabrikant doet dat voor zakelijke klanten tot 30 juli 2009.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Tuurlijk, Dell zou anders teveel business verliezen. Er zijn nog maar erg weinig bedrijven die Vista willen draaien, ook op nieuwere hardware. Een teken aan de wand voor Microsoft!

Microsoft heeft echt zwaar geblunderd met Vista. Ze hadden erop gerekend dat rond 2008 de helft van de bedrijven wel zou zijn overgestapt, maar ik zie zelf alleen nog maar bedrijven waar XP gebruikt wordt. Zelfs nieuwe Dell's die per ongeluk met Vista binnenkomen worden vaak meteen opnieuw geinstalleerd met een XP-image.

Vista is echt voor noobs, die denken dat nieuw het beste is... Nou, Vista is crap. XP als end of life markeren is gewoon dom.

Het uiterlijk wat ik en mij collega's aan Windows geven is sober en grijs, net als toen de Win98 eruit zag.
Xp afgetuned gebruikt bij normaal gebruik iets van 100 a 140 MB (is al veel) en Vista na tuning iets van 300 MB
Alle onzin van het openen van een map in 3 sec is idd CRAP. Ik vraag me af of de opvolger beter zal zijn, iemand?

XP is gelanceerd in 2001 en vVista is geflopt, de nieuwe windows komt waarschijnlijk uit in 2011. Conclusie: je werkt op een systeem wat 10 jaar oud is.

Ben ik even blij dat ik een Mac heb :D :)
Get a life, get a mac ;)

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-04-25T16:58:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.