Managed hosting door True

Bedrijven besteden meer aan ICT-onderzoek dan overheid

De Nederlandse overheid geeft veel minder geld uit aan ict-onderzoek dan het bedrijfsleven. Ook vergeleken met andere landen, blijven de publieke uitgaven aan ict-onderzoek ver achter. Daarbij bestaan de publieke uitgaven steeds vaker uit tijdelijke subsidies.

Bedrijven geven negen keer zoveel uit aan ict-onderzoek dan de overheid. Bedrijven geven jaarlijks 1,5 miljard uit aan ict-onderzoek. De publieke uitgaven voor ict-onderzoek zijn 170 miljoen euro. Dat blijkt uit de ICT Scan 2008 in opdracht van ICTRegie. Een belangrijke reden voor het verschil in uitgaven tussen bedrijven en publieke sector is dat de Bsik-subsidies zijn weggevallen, zegt ICTRegie. Bsik was een subsidieprogramma van de NWO om het onderzoek naar ict te stimuleren.

De Europese Unie streeft ernaar dat, in 2010, 3 procent van het bruto binnenlands product wordt uitgegeven aan research & development. In Nederland is dit momenteel slechts 1,3 procent. Ook wordt er gestreefd naar een verhouding tussen publieke en private uitgaven van 1:2. Vaak blijven bedrijven achter, maar in Nederland is het omgekeerde het geval.

Tijdelijke subsidies

Ongeveer een kwart van de totale r&d-uitgaven van bedrijven gaat naar ict-onderzoek. De publieke uitgaven worden steeds tijdelijker. Sinds 2004 is er steeds vaker sprake van tijdelijke subsidies.

Bij subsidies wordt onderscheid gemaakt tussen de eerste geldstroom (direct vanuit de overheid), de tweede geldstroom (van zelfstandige publieke organisaties zoals NWO) en de derde geldstroom (afkomstig van anderen en vaak projectgebonden). Het aandeel uit de tweede geldstroom groeide naar 19 procent en uit de derde geldstroom groeide naar 27 procent. De totale subsidieomvang nam echter nauwelijks toe.

Deze afhankelijkheid van tijdelijk geld maakt het publieke onderzoek kwetsbaar en maakt het moeilijker om langetermijnprojecten te realiseren en excellentie op te bouwen en te behouden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-05-08T16:51:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.