Slechte tijden voor Belgisch Systemat

Zoals verwacht was 2003 een erg moeilijk jaar voor de Belgische systeemintegrator Systemat. De omzet daalde met 27 procent tot zo'n 296 miljoen euro, tegenover 406 miljoen in 2002).

Het nettoverlies (voor goodwill) was bovendien 113 procent groter dan vorig jaar en bedroeg meer dan 5,4 miljoen euro. Dat verlies omvat 2,4 miljoen euro door een herstructurering die in 2004 een besparing zouden moeten opleveren van ongeveer 8 miljoen euro. Het personeelsbestand daalde met 200 werknemers tot ongeveer 1000 personeelsleden. "De groep is geconfronteerd met de algemene mallaise van de markt, met de prijsverlaging van it-producten en met de directe concurrentie van de belangrijkste leveranciers," verklaart Jean-Claude Logé. In Nederland wordt Systemat vertegenwoordigd door het in Arnhem gevestigde Infomat.
 
De productverkoop daalde met 30 procent en de diensten gingen 11 procent achteruit. Het begin van 2004 blijkt overigens geen verbetering te brengen, merkt de chief executive officer op, maar "als de publieke sector aantrekt is het niet onmogelijk dat de privé-sector ook binnen enkele maanden in beweging komt." Systemat is nu voor een belangrijk deel afhankelijk van de afgesloten projecten met het Waalse ministerie van Uitrusting en Transport (MET) en het Franse Ministerie van Defensie. Het contract met MET heeft een waarde van zo'n 900.000 euro aan diensten voor dit jaar en de Franse opdracht is goed voor 50 miljoen euro in drie jaar.
 
Voor 2004 verwacht de onderneming geen groei maar wel een geleidelijke verbetering van de winstgevendheid. Systemat wil zich meer en meer gaan toeleggen op diensten,die nu 17,1 procent van het omzetcijfers vertegenwoordigen maar 62,6 procent van de bruto marge en op het midden- en kleinbedrijf dat diensten wil afnemen). De onderneming verwacht dat de operationele kosten zullen dalen en wil zijn interne organisatie en zijn marketing verbeteren. Verder wil Systemat ook waken over een zo goed mogelijke balans tussen het personeelsbestand en de doelstellingen. Of dit betekent dat er in de nabije toekomst een verdere inkrimping van het personeelsbestand inhoudt wordt niet uitgesloten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-03-08T00:00:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.