Apple stopt G5-chips in platte Xserve-server

Apple heeft gisteravond de Xserve G5-server gelanceerd. Die 1U-hoge machine heeft twee 2 GHz G5-processoren en haalt daarmee een prestatieniveau van dertig gigaflops.

Volgens de producent is dit nieuwe model daarmee 60 procent sneller dan de voorgaande generatie, die is uitgerust met G4-processoren. De Xserve G5 heeft verder een nieuwe systeemcontroller die maximaal 8 GB PC3200-geheugen, met ecc (error correcting code), aankan, drie harde schijfaansluitingen met serial-ata (die hot-pluggable zijn) en optionele hardwarematige raid (redundant array of inexpensive disks). Daarnaast heeft het twee ingebouwde Gigabit Ethernet-aansluitingen en twee sloten voor 133 MHz PCI-X insteekkaarten.
 
Apple prijst zijn Xserve aan voor zware toepassingen. De gebruikte G5-processor is immers dezelfde als in zijn Power Mac-desktopmachines die door de Amerikaanse Virginia Tech-universiteit zijn gebruikt om de op twee na snelste supercomputer samen te stellen. Dat cluster staat bekend als Big Mac en is dus opgebouwd uit 'slechts' desktopcomputers.
 
Inmiddels heeft de Macintosh-producent ook steun verkregen van software- en hardwareleveranciers. Daaronder bevinden zich databankfabrikant Oracle, die zijn 10g-databank voor grid-gebruik beschikbaar stelt voor Mac OS X, databeheerleverancier Sybase, multimediamaker Macromedia, interconnectleverancier Mellanox en Mathematica-producent Wolfram.
 
Naast de Xserve kondigde Apple gisteren op de Macworld-beurs in San Francisco ook een nieuw raid-opslagsysteem aan. Deze Xserve raid, ook een rekmodel, is 3U hoog en kan maximaal 3,5 terabytes aan opslagruimte bevatten. De machine ondersteunt Mac-, Windows- en Linux-omgevingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-01-07T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.