Leuvense technologie verlengt batterijlevens

Power Escape, een nieuwe spin-off van het Leuvense onderzoekscentrum Imec, heeft een technologie ontwikkeld die het batterijleven van draagbare elektronische systemen verlengt.

Imec, het Leuvense onderzoekscentrum voor micro- en nano-elektronica, heeft zijn ontwerptechnologie voor het verminderen van het energieverbruik van chips, in licentie gegeven aan Power Escape, een start-up gevestigd in Silicon Valley. "Door onze Atomium-technologie te gebruiken voor het ontwerpen van chips, zullen elektronische toestellen zoals gsm's veel minder snel moeten worden opgeladen. Via Power Escape zullen ontwerpers Imec's geheugenoptimalisatiemethode kunnen gebruiken met het voordeel van ondersteuning en dienstverlening van een commercieel bedrijf", zegt Gilbert Declerck, algemeen directeur van Imec.
 
Draagbare elektronische systemen zoals gsm's, elektronische agenda's, mp3-spelers en digitale camera's, moeten vaak grote hoeveelheden multimedia-data kunnen verwerken en opslaan, maar dat resulteert in een hoog energieverbruik. Een bijkomend probleem is dat de ontwerpcode waarin deze toepassingen geschreven zijn, vaak erg ongestructureerd en heterogeen van stijl is, waardoor het extra moeilijk is om geheugenopslorpende delen in de code op te sporen en te optimaliseren.
 
Imec ontwikkelde daarom de Atomium-ontwerpomgeving die het mogelijk maakt data- en geheugenverbruik te analyseren en op basis daarvan het energieverbruik te verminderen. De methode analyseert automatisch de specificatiecode en produceert een aangepaste code met optimalisatie van de geheugens en de datatransfer tussen de geheugens.
 
Power Escape, die werd opgericht door Guido Arnout, zal de verschillende tools die deel uitmaken van de ontwerpomgeving commercialiseren. Imec blijft verder onderzoek verrichten naar ontwerpmethoden voor het verminderen van het energieverbruik. Bedrijven zullen nog steeds toegang hebben tot nieuwe methodes vooraleer ze commercieel op de markt zijn, door een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten met Imec.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-01-27T00:00:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.