Rapportage-mogelijkheden in SQL Server 2000

Microsoft voegt rapportage-mogelijkheden toe aan zijn SQL Server 2000-database. Hiermee breidt het zijn bedrijfsintelligentie-platform uit en komt daarmee tegemoet aan de wens van klanten.

De 'Reporting Services' maken het mogelijk om rapportages uit de database te halen en te distribueren. Het ondersteunt niet alleen de database van Microsoft zelf, maar ook die van Oracle en IBM. Deze database-leveranciers ondersteunen al langer rapportagemogelijkheden.
 
Microsoft wilde de rapportagemodule in eerste instantie met Yukon (volgende versie van SQL Server) uitbrengen. Aangezien deze vertraagd is en pas later dit jaar uitkomt, heeft de softwaregigant besloten klanten niet langer te laten wachten. Volgens Philip Russom, analist bij marktonderzoeker Forrester Research, is dit slechts een eerste versie. Een volgende versie is inmiddels in ontwikkeling en wordt wel met Yukon meegeleverd. Deze versie zal rapportages genereren van Olap-databases, hetgeen met de huidige versie moeilijk te doen is. Het zal ook meer verschillende output-mogelijkheden hebben.
 
Russom verwacht niet dat leveranciers van rapportagesoftware zoals Cognos en Crystal veel last krijgen van Microsofts Reporting Services. Het succes van dat product hangt juist af van deze bedrijven. "Het valt nog te bezien of andere softwareleveranciers rapportage-generatoren hebben die aansluiten bij Microsofts standaard (Report Definition Language), zodat hun rapportages worden gemaakt in een formaat dat Reporting Services aankan."
 
Cognos wil Microsofts Report Definition Language (RDL) ondersteunen, maar het hangt van zijn klanten af vanaf wanneer dit zal zijn, aldus een woordvoerder van het bedrijf tegen Infoworld.com. Crystal evalueert momenteel RDL om vast te kunnen stellen welke vorm van ondersteuning het bedrijf wil leveren. Beide leveranciers zien het toetreden van Microsoft op de rapportage-softwaremarkt als positief. "Het legt een enorme nadruk op wat we doen en waar ons speelveld ligt", aldus Cognos.
 
Klanten hebben een SQL Server 2000-licentie nodig voor iedere server waarop de rapportage-software draait. Als het dus op dezelfde server gaat draaien als de database, hoeven ze dus niets extra te betalen. Microsoft verwacht dat 70 procent van zijn klanten de software toch op een andere server laat draaien om de snelheid van de database niet te verminderen. Voor die extra server is dan weer een aparte SQL Server-licentie nodig die start bij vijfduizend dollar per processor.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-01-28T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.