Flashgeheugen marslander Spirit geeft de geest

Ruimtevaartorganisatie Nasa denkt marslander Spirit weer aan de praat te kunnen krijgen. Het karretje stokte een week geleden door een fout in de twee flashgeheugens of de besturingssoftware daarvan.

De marslanders beschikt over drie typen geheugen: ram, flash en eeprom. Het flash-geheugen, in totaal 256 MB, is hetzelfde type dat met veel digitale camera's wordt meegeleverd. Bij problemen kan het besturingssysteem terugvallen op de ram-schijf en slaat het de flash-kaarten over. Dat is precies wat technici nu doen om Spirit weer tot leven te wekken.
 
Het 180 kilogram zware karretje begon twee weken na de geslaagde stuiterlanding op 4 januari te sputteren. Het stokte na een verzoek om een motor te testen van een kleine massa-spectrometer, waarmee het de minerale samenstelling kan bepalen van gesteente.
 
Twee stille dagen later begon de marslander langzaam statusrapporten door te zenden. Ruim 70 MB werd opgevangen via een speciale antenne in de buurt van Madrid. Spirit bleek zich al vele tientallen malen te hebben gereset. Hierbij raakte onder meer de klok van slag. Volgens een van de rapporten zat de lander in het jaar 2053.
 
Kijk voor een uitgebreid artikel in deComputable van 30 januari 2004.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-01-28T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.