Microsoft nog steeds in rechtbank-perikelen

Microsoft is nog altijd verwikkeld in diverse rechtszaken. Topman Bill Gates moet opdraven in een voor-hoorzitting voor de antitrustaanklachten van Burst.com en Sun Microsystems.

Districtsrechter Frederick Motz heeft bepaald dat de mede-oprichter een drie uur durende hoorzitting moet ondergaan, voorafgaand aan de aanvang van het proces. De aanwezigheid van Gates is volgens de magistraat nodig aangezien het Beroepshof in de staatszaak heeft bepaald dat bewijs uit die zaak niet gebruikt mag worden in private aanklachten.
 
Burst.com heeft Microsoft aangeklaagd wegens schending van de antitrustwetgeving door zijn Windows-monopoliepositie te misbruiken om concurrentie te smoren op het gebied van online video- en audio-uitzendingen. Serverproducent Sun heeft ook een eigen antitrustaanklacht lopen tegen Microsoft.
 
Daarnaast duikt er een nieuwe antitrustaanklacht op en wel van de Amerikaase staat Minnesota. Die staat heeft geen schikking getroffen met Microsoft in de groepsaanklacht (class action lawsuit) wegens het rekenen van te hoge prijzen voor diens monopolieproducten. Minnesota staat hiermee apart in vergelijking met het merendeel van de staten die samen met het Amerikaanse ministerie van Justitie de geruchtmakende antitrustzaak tegen de Windows-leverancier hebben gevoerd.
 
De groepsaanklacht betreft de - volgens de beschuldiging te hoge - prijs die consumenten tussen 1994 en 2001 hebben betaald voor Microsoft-producten. Deze zaak komt 1 maart voor de rechter. Minnesota eist 285 miljoen tot 425 miljoen dollar schadevergoeding namens de consumenten in de staat. Microsoft houdt vol dat het niet teveel rekent voor zijn producten. Het bedrijf heeft al wel ruim 1,5 miljard dollar betaald in schikkingen in negen andere staten en het District Columbia.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Online video- en audio-uitzendingen, dit is de kip met het gouden ei; hier gaat alles om. Dit is de toekomst. Klaar. Microsoft had dit allang begrepen (ondanks de onnozele fout van Willem Gatjes in '95 dat internet nooit wat zou zijn). Internet is dan ook niet de inzet, het is alleen het medium. Wie de markt van de media beheerst, beheerst het publiek. Wij, het publiek zijn de idioten die beheerst moeten worden want wij als klant zijn het gouden ei. Grof gezegd hoor, maar wat ms onder de gordel doet is nog veel vuiler.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-02-09T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.