HP wil server met Opteron-processoren onthullen

Hewlett-Packard wil een server onthullen die is voorzien van AMD's Opteron-processoren. Diverse berichten doen de ronde dat de Intel-partner toch ook voor AMD-chips kiest.

De computerproducent levert reeds consumenten-pc's met AMD's Athlon-processoren. Sinds augustus vorig jaar (http://www.computable.nl/artikels/buitlan2/i3402snu.htm) heeft HP ook zijn desktopsystemen voor de zakelijke markt voorzien van AMD-chips. Een maand later bevond HP zich ook in het rijtje computerfabrikanten dat de 32/64-bit Athlon64 opneemt in zijn productbereik.
 
Dit alles betrof echter alleen desktop- en laptopprocessoren. AMD wil al jaren doordringen in de lukratieve markt voor processoren die dienst doen in servers. Daarvoor leverde het al multiprocessor-uitvoeringen van zijn Athlon, maar met de komst van de 32/64-bit Opteron-processoren is de vervulling van de serverambities op gang gekomen.
 
Nadat IBM en Sun Microsystems al de Opteron omarmden, staat HP op het punt dit ook te doen. De computerfabrikant onthult naar verluidt deze week een nieuwe toevoeging aan zijn serverreeks Proliant. Dat zijn de systemen met x86-processoren, tot op heden alleen van Intel. HP's zwaardere systemen zijn voorzien van Intels 64-bit Itanium-processoren, waarbij de twee de onderliggende chiparchitectuur gezamenlijk hebben ontwikkeld. Ook levert HP eigen processoren als Mips en Alpha, maar die worden op termijn opgevolgd door toekomstige Itanium-generaties (http://www.computable.nl/artikels/archief3/d38rr3mw.htm).
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-02-24T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.