Microsoft bouwt virusscanner in Windows XP

Microsoft verwerkt een virusscanner in het aanstaande tweede Service Pack (SP2) voor Windows XP. Het langverwachte SP2 moet in de zomer van dit jaar verschijnen.

De virusscanner wordt nu aan bétatests onderworpen. Microsoft kreeg deze technologie in handen met de overname van het Roemeense Gecad Software midden vorig jaar (http://www.computable.nl/artikels/buitlan3/i2503tuv.htm). De virusscanner is één van de verbeteringen (http://www.computable.nl/artikels/buitlan3/i4503rlb.htm) die Microsoft aanbrengt in zijn marktdominante pc-besturingssysteem om de verspreiding van virussen en wormen in te dammen (http://www.computable.nl/artikels/archief3/d46jb3qp.htm).
 
Microsoft biedt ook online een gratis training (http://msdn.microsoft.com/security/) aan voor ontwikkelaars. Zij kunnen daarmee gebruik maken van de nieuwe beveiligingsfunctionaliteit die Windows XP krijgt met de installatie van SP2. Microsoft-topman Bill Gates onthulde dit vandaag op de RSA Security-conferentie die deze week plaatsvindt in San Francisco.
 
De verbeteringen en nieuwe functionaliteit die SP2 bevat, houden achter de schermen namelijk een groot aantal wijzigingen in. Dit heeft ook gevolgen voor applicaties van derden, erkent productmanager Tony Goodhew van Microsoft. "We realiseren ons dat we hiermee veel software-ontwikkelaars raken, dus voeren we uitgebreide compatibiliteitstesten uit met de meestgebruikte applicaties. Onze testgroep daarvoor onderzoekt de top vierhonderd tot zevenhonderd applicaties om te zien hoe die werken op SP2."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Ooit heeft MS een virusscanner geleverd als onderdeel van Windows (ik dacht met WFW 3.11). Hierdoor dachten een heleboel mensen dat ze veilig waren voor wat er ook van buiten kon komen. Helaas was deze scanner op het moment dat Windows uitkwam al verouderd, en updates waren er ook niet beschikbaar.
Ik weet niet ik mijn beveiliging wil overlaten aan een bedrijf dat als ultieme beveiliging heeft het klakkeloos blokkeren van allerlei attachments.
Zoals altijd bij MS, de eerste versie zal zuigen, vanaf versie 3 of 4 zal het een uitdaging zijn voor andere bedrijven nog bij te kunnen blijven.

De meeste virussen maken gebruik van gaten of structurele fouten van de gebruiker.

Ben het helemaal met Chorijn eens!
Grappig om te zien hoeveel effort en resources Microsoft steekt aan de BUITEN-kant van een produkt.
Als ze al die energie eens zouden gaan steken in een re-desgin van de Windows kernel aan de BINNEN-kant, dan is het inbouwen van virusscanners helemaal niet nodig. De meeste virussen maken gebruik van gaten of structurele ontwerpfouten in het Windows OS en de daarop draaiende applicaties..
Dus ik zo zeggen - laat die virusscanner maar zitten en - "Back to the Drawingboard" met het Windows OS.

Microsoft bouwt een tool in die toont welke voorzieningen aanwezig zijn (virusscanner, firewall). Hiermee kan men zien of het actief is het eventueel in- en uitschakelen. Daarnaast wel wel een firewall ingebouwd en een popupkiller. Zie de video (gelinkt vanaf Plamet Multimedia) van de presentatie.

Fijn zoiets te mogen lezen. Het volgende nieuwsartikel is nu al te voorspellen.
De EU-commissie zal Microsoft terugfluiten, waarop Microsoft weer terugblaft dat het noodzakelijk is voor de beveiliging en dat andere anti-virus producenten niet voldoende aan de interne virusbestrijding kunnen doen. Veel geblaat, ik bedoel geblaf, weinig vlees aan het bot.
Tot na de zomer.

Kunnen nu Symantec / Norton, McAfee, TrendMicro, Sophos, NAI, CA en noem al die anderen AntiVirus makers...,
hun tent per deze zomer ook al gaan sluiten ?
"Schoenmaker, blijf bij je lees" is geloof ik het spreekwoord,
maar hoe je dat vertaald in het Microsoftaans, weet ik niet.
-
BTW:
Microsoft had vorig jaar aan de wereld belooft NIET de AntiVirus scanner te gaan inbouwen in het Windows OS, vanwaar deze leugen ???

Is het dit waar we op wachten, dat is zeer de vraag, mijn systeem is veilig, nog nooit virus of wat dan ook binnen gekregen, dus gooi weg die rotzooi, m'n pc loopt als 'n trein nu, met firewall en anti-virus ben je veilig, als je het opde juiste manier gebruikt

dat het ruit aan digglen ligt moet je verhalen op m$ want die heeft bij het maken van het ruit niet rekening gehouden met vandalen.
En dat te bedenken dat je er een vermogen voor hebt betaald, al weer een bouwfraude.

Beste Chojin,
Wanneer ik een baksteen door je raam van je woning naar binnengooi en je ruit gaat daardoor aan diggelen, is dat dan mijn schuld omdat ik de baksteen heb gegooid of zal ik voor het gemak maar even jou de schuld geven omdat je geen metalen rolluik voor je ramen hebt laten aanbrengen....
.

Mag hopen dat die rommel ook uit te zetten is. Nog meer vertragende bende in mijn pc. Hij is al zo traag....
Mijn internetprovider controleert al op virussen. Dat hoeft microsoft voor mij ook niet nog eens te doen. Ben benieuwd of de virusupdates nog wat gaan kosten ook.
Waarom kunnen ze niet gewoon een fatsoenlijke en veilige OS bouwen en de rest aan anderen overlaten? Als ze daar nu eens meer op gaan focussen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-02-25T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.