SCO stelt dreigement Linux-aanklacht uit

SCO stelt zijn dreigement uit om een Linux-gebruiker voor de rechter te slepen. Het Amerikaanse bedrijf zou 1 maart een gebruiker aanklagen, maar zegt nu er morgen twee aan te klagen.

De Linux- en Unix-leverancier, die claimt fundamentele rechten te hebben op Unix-technologie die verzeild zou zijn geraakt in het open source Linux, zegt meer tijd nodig te hebben om de geplande rechtszaak voor te bereiden. Na de oorspronkelijke aankondiging van de aanklacht, inclusief deadline, steeg de aandelenkoers van SCO met twee dollar. Het uitstel lijkt vooralsnog geen koersgevolg te hebben.
 
SCO laat weten dat de twee nu geplande rechtszaken zijn gericht tegen bedrijven die een licentie hebben voor zijn Unix-variant. Die ondernemingen zouden echter geen Linux-licentie van SCO hebben. Gisteren onthulde de omstreden softwareleverancier een klant,webhosting-bedrijf EV1.net, die wel zo'n licentie voor Linux-gebruik heeft genomen.
 
Eerder bleek al dat Microsoft en Sun Microsystems zich hebben gevrijwaard van eventuele SCO-vervolging door de geclaimde intellectuele rechten af te kopen. Kort daarna liet de Amerikaanse Linux-desktopleverancier Lindows, in Nederland tegenwoordig Lin---s geheten vanwege een rechtszaak van Microsoft, in 2001 al een overeenkomst te hebben gesloten. Het in 2000 door Linux-distributeur Caldera overgenomen SCO (http://www.computable.nl/artikels/buitlan0/i3100rng.htm) opereerde toen nog onder de Caldera-naam.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Inderdaad Jorg.
Microsoft heeft zelf een licentie genomen om andere reden; de IP stack van Windows is gebaseerd op de Unix stack uit SysV en ze kunnen het natuurlijk niet maken om een bedrijf te steunen terwijl ze zelf ook een patent zouden schaden. Het zijn 3 verschillende dingen die door elkaar worden gehaald

Eehh, Jorg? Als ik effe mag?? We praten hier over 11 miljoen Amerikaanse dollar. En misschien een pietsie meer, 100 miljoen??? Kijk hier maar: http://www.opensource.org/halloween/halloween10.html

@Patrick Donker: Ik hoor dat wel vaker, maar het enige dat Microsoft heeft gedaan, is een licentie kopen bij SCO. Zo'n ding zal een paar duizend dollar kosten, maar dat is het ook wel. Verder is er nog niet bewezen dat MS geld of wat dan ook geeft aan SCO.

Men moet zich wel realiseren dat Linux momenteel veel marktaandeel van Unix weghalt. Nog niet van de Windows-markt. SCO ziet terecht dat door oneerlijk zakendoen men geld verliest. Ook zou IBM zich gewoon aan contracten moeten houden. Echter IBM kennende heeft het soms een te grote air.

De dag dat SCO ophoudt gaan wij denk ik niet meer meemaken. Waarom denk je dat Microsoft zich bij SCO heeft ingekocht? Met het geld van M$ kunnen ze eindeloos doorgaan met procederen (wat ze nu al doen), terwijl M$ niets te verliezen heeft. Als SCO onverhoopt niet zou kunnen winnen, dan schrijven ze hun verlies gewoon af, terwijl als ze winnen...tsja, dan heeft Microsoft de rechten van Linux in handen. Het is dus een no-lose-situation voor hun. De verliezer is zoals gebruikelijk de consument

SCO moet ophouden met deze grappenmakerij, als SCO het eigendoms bewijs had,
konden ze die allang tonen. Wat nog steeds niet gebeurd is,
naar mijn mening is SCO zichzelf aan het redden.... van de ondergang !

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-03-03T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.