Managed hosting door True

Econocom zet groeistrategie in de ijskast

De van oorsprong Belgische it-groep Econocom volgde de voorbije jaren een groeistrategie. Deze moet echter plaatsmaken voor kostenbesparingen om weer winstgevend te worden.

Econocom heeft een jaar van herstructureringen achter de rug (350 ontslagen), en zag in dezelfde periode zijn omzet groeien met 7 procent,naar 1,03 miljard euro. Die omzetgroei is echter vooral te danken aan de overnames door het bedrijf. Zonder daarmee rekening te houden, is het omzetcijfer gedaald met 9 procent. Het bedrijfsresultaat (ebita) daalde met ongeveer 50 procent naar 11,7 miljoen euro. Daarbij komen dan nog eens bijzondere kosten voor de herstructurering,12 miljoen euro.
 
Voor 2004 streeft Econocom naar een stabilisering van het omzetcijfer, dat door het stopzetten van de onderhoudsdiensten van Tasq in Frankrijk, dreigt terug te vallen onder het miljard. De groep heeft momenteel geen overnameplannen (ook al wordt niets uitgesloten) en verwacht, ondanks de huidige tekenen van een voorzichtige economische heropleving, geen werkelijke verbetering van de markt voor dit jaar.
 
Het bedrijf voorziet dan ook dat de verkoop van zijn producten en oplossingen dit jaar opnieuw zullen teruglopen door de combinatie van de druk op de prijzen en het feit dat steeds meer grote ondernemingen rechtstreeks van de producent kopen. Voor haar afdeling 'Services' verwacht de groep een stagnering, behalve voor de activiteit informatiebeheer, waar de groeiperspectieven op middellange termijn variëren tussen 10 en 12 procent.
 
De afgeslankte groep verwacht dit jaar een iets hogere bedrijfswinst dan in 2002 (22,8 miljoen euro). Om dat bereiken heeft Econocom een besparingsplan uitgedokterd dat de interne kosten met 10 procent moet omlaag brengen. Om opnieuw winstgevend te worden moet de onderneming meer 'oplossingen' verkopen in plaats van grote aantallen producten. Daarom overweegt bestuursvoorzitter Jean-Louis Bouchard om in België, oin navolging van Frankrijk, te starten met het doorverkopen van telecom-oplossingen, waaronder telefoondiensten. "Die activiteit zou dit jaar ongeveer 2 miljoen euro moeten opbrengen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-03-08T00:00:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.