Siemens wil 10.000 banen 'verplaatsen'

Elektronicareus Siemens wil zijn productie in Duitsland afbouwen. Het concern zou overwegen om ruim 10.000 banen uit Duitsland over te hevelen naar Azië en Oost-Europa. Dat meldt de Duitse vakbond IG Metall.

Siemens zelf wil niet op de berichten reageren, maar zegt wel dat volgende week op verschillende niveaus binnen de onderneming over het onderwerp wordt gediscussieerd. Eerder maakte het bedrijf bekend dat de kosten voor de productie van mobiele telefoons sterk naar omlaag moesten om die productie in Duitsland te kunnen houden. Volgens de bonden geldt die besparingsdrift nu ook voor andere bedrijfsonderdelen.
 
De vakbond vermoedt dat Siemens de plannen vooral gebruikt als 'stok achter de deur' om flexibeler arbeidsvoorwaarden af te dwingen. De vrees dat er werkelijk jobs uit Duitsland verdwijnen naar landen met lagere loonkosten in Azië en Oost-Europa, is echter weldegelijk gegrond. Siemens produceert nu al voor 80 procent in het buitenland. De Duitse Bondskanselier Schröder verwacht intussen meer 'betrokkenheid' van het Duitse bedrijfsleven bij de werkloosheidsproblematiek. Duitsland telt 4,6 miljoen werklozen, en het aantal banen blijft er krimpen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-03-23T00:00:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.