Fiscus raakt elektronische aangiftes kwijt

De Belastingdienst is duizenden elektronische aangiftes van inkomstenbelasting over 2002 kwijtgeraakt. Dat schrijft het tijdschrift Computer Idee in de editie die op 2 februari verschijnt. Vele belastingplichtigen ontvingen begin november ten onrechte een 'aanmaning tot het doen van aangifte' van de belastingdienst.

 Ook een journaliste van Computable's-zusterblad Computer Idee behoorde tot de pechvogels. Zij kreeg via het landelijke informatienummer van de Belastingdienst te horen dat er "bij het kopiëren naar het regionale systeem iets mis is gegaan".
 
Hoewel de aangifte centraal wel aanwezig was, moest de 'pechvogel' toch opnieuw aangifte doen. Anders zou zij een boete kunnen krijgen die kon oplopen tot 1134 euro.
 
De grove fout wordt mogelijk veroorzaakt door twee computersystemen bij de Belastingdienst die niet goed op elkaar zijn afgestemd. Een woordvoerder van de Belastingdienst wil daar niet op ingaan: "Ons probleem is dat we de precieze oorzaak niet kennen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Uiteraard moet men zorgvuldig omgaan met (uitwisseling van) gegevens en uiteraard kunnen fouten ontstaan, maar het meest verontrustende in dit bericht is de reactie van de woordvoerder: "Ons probleem is dat we de precieze oorzaak niet kennen."
Ik voorspel dat men hierook niet 'precies' achterkomt en zoiets blijft liggen tot een volgende keer. Zie het alsvolgt: "het regent en het dak lekt. Dat is vervelend zeg! Maar nu is het gestopt met regenen en het dak lekt niet meer. Probleem lijkt opgelost..."
Ik wens de gedupeerden sterkte met het opnieuw opstellen/versturen van de aangifte.

Voor belastingen mag dan wel de omgekeerde bewijslast zijn, de aangever moet bewijzen dat hij te veel belasting heeft betaald, maar dat ontslaat de belastingdienst niet van de verplichting zorgvuldig om te gaan met hun gegevens. Zij maken een fout dus zij moeten er alles aan doen om deze te herstellen op straffe van intergraal toekennen van alle verloren aangiftes aan de aangevers. Zeker als er een degelijk backup beheer is en nog gegevens bekend zijn binnen hun systeem.
Om nu alle door de belastingdienst verknalde aangiftes door boetes en dergelijke opnieuw te laten verzenden. Inderdaad ontvangt elke aangever een bewijs van goed ontvangst door de belastingdienst.
Een bewijs dat aantoont dat aangifte is gedaan.
Het was beter geweest dat de belasting dienst een briefje had gestuurd naar alle aangevers, waarvan de aangifte verloren is gegaan, met het verzoek om opnieuw de aangifte te versturen. Met vele excuses voor het ongemak.
Overigens ken ik nog een foutje in het systeem van de belasting dienst, en wel bij het versturen van papieren aangifte formulieren.
In het geval dat een fiscaal echtpaar twee aangiftes indient maar een van de aangevers een nihil aanslag ontvangt voor twee achtereenvolgende jaren dan zal de belasting dienst niet opnieuw een papieren aangifte formulier sturen ondanks het feit dat de partner verplicht is tot het doen van aangifte.
Met het boxen systeem kan het aantrekkelijk zijn om de minst verdiendende partner alle tegoeden en gemeenschappelijk inkomsten aan te geven zodat er minder belasting hoeft te worden betaald. de meest verdiendende partner zal dan alle gemeenschappelijke aftrekposten aangeven.
Dit betekent dat de aangifte van de minst verdienende een Nihil aanslag op levert.
Ook dit begrijpen de systemen van de belasting dienst nog niet.
De belastingdienst heeft nog veel te leren wat betreft de belasting regels van het ministerie van financiën....
Met vriendelijke groeten,
Nick Grashorn

Sjongejonge zeg, het zal onze Oplichtingsdienst wel weer niet zijn.
Bah...nou ik kan je verzekeren dat niet alleen de electronische aangiften pleite zijn, ook de handmatig ingeleverde zijn weg.
Ik heb al 4 keer...jaja...4 keer mijn aangifte 2002 ingedient, kreeg ook zo'n belachelijke aanmaning met boete.
Niet alleen mijn aangifte maar ook die van mijn vrouw zijn ze steeds kwijt.
Gut zeg....heb *ik* eens wat te vangen, zijn ze steeds de aangifte kwijt. En ik maar kosten maken steeds om die aangifte te laten opmaken, nou ze gaan betalen dit keer en flink ook, want dit keer ga ik eens 100 % boete opleggen en wel per verloren aangifte.
Ze denken zeker bij de belastingen dat wij als burgers *alles* maar pikken van ze.
Nou mooi niet dus !

Wat een onzin! De overheid mag blijkbaar weer een wanprestatie leveren! Overigens heb je altijd het elctronische bewijs als de software met de aangifte hebt bewaard. Daarin staat de datum/tijdstip van verzending. Om daar nu een boete voor te geven? Ik denk dat een rechter daar heel snel korte metten mee zou maken...
Henri

Softwarematig kan er weles een fout insluipen bij die miljoenen file-tjes,maar ik snap het niet dat er verder geen back-ups worden gereserveerd.
Maar de beide Systemen moeten wel goed met elkaar afgestemd zijn
mvg Gerrit

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-01-30T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.