Gemiddeld loon ict'er neemt licht af in 2003

Het gemiddelde salaris van de ict'er is in 2003 met 1 procent afgenomen. Dit blijkt uit het beloningsonderzoek van het Bredase onderzoeksbureau De Breed & Partners.

Hoewel het gemiddelde vaste salaris (salaris inclusief vakantiegeld en gegarandeerde 13e en eventuele 14e maand) een procent is gedaald betekend dit niet dat ict'ers ook daadwerkelijk salaris hebben ingeleverd. "We kijken naar de hele groep, dus inclusief instroom (starters of werkelozen die weer aan de slag gaan) en exclusief uitstroom (mensen die met pensioen gaan, ontslagen worden of een carrière in een ander functiegebied zijn begonnen). De ict'er die zijn baan heeft behouden is er het afgelopen jaar gemiddeld wel zo'n 5 procent op vooruit gegaan", aldus Bas van de Haterd, consultant bij De Breed & Partners Beloningsonderzoeken.
 
Opvallend in het onderzoek is dat er steeds minder sprake is van een ' auto van de zaak'. Had in 2002 nog 56 procent een 'leasebak', een jaar later is dit nog maar de 50 procent. "Met de leasebak zijn we weer terug op het niveau van 1998", aldus Van de Haterd. Overigens betekent dit niet dat werknemers hun auto hebben moeten inleveren, maar dat nieuwe werknemers gewoon minder vaak een auto van de zaak krijgen. Ook wordt er langer doorgereden met de auto en is de gemiddelde waarde gelijk aan die van 2002.
 
Het onderzoek toont verder aan dat het aantal laaggeschoolde ict'ers daalt in verhouding tot de hele groep. Het feit dat er weinig tot geen plaats is voor ongeschoolde en mbo-niveau ict'ers, in combinatie met de eerder genoemde daling van het gemiddelde salaris, betekent dus dat bedrijven hoger opgeleid mensen krijgen voor minder geld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Zou het niet veel eenvoudiger zijn: ervaren mensen worden de bedrijven uitgewerkt en na verloop van (korte) tijd vervangen door jongere krachten die het (nu nog) voor minder salaris doen. Het is aan de orde van de dag. Je kunt je afvragen of de kwaliteit ermee gediend is, maar wat kan het schelen, het schijnt geld te besparen.

De daadkracht komt eraan.
De vierde Free Open Source Developers European Meeting, dit weekeinde in Brussel, is weer aardig in omvang gegroeid.
Een paar regels uit the Free Software Song:
Join us now and share the software;
You'll be free, hackers, you'll be free.
When we have enough free software
At our call, hackers, at our call,
We'll throw out those dirty licenses
Ever more, hackers, ever more.
1848:
De vooruitgang van de industrie, welker willoze en weerloze draagster de bourgeoisie is, stelt in plaats van de isolering der arbeiders, veroorzaakt door de concurrentie, hun revolutionaire vereniging door middel van de associatie.
Met de ontwikkeling van de grootindustrie wordt dus aan de bourgeoisie de grondslag zelf waarop zij produceert, en zich de produkten toeeigent, onder de voeten weggetrokken.
Zij produceert voor alles haar eigen doodgraver.
Haar ondergang en de overwinning van het proletariaat zijn even onvermijdelijk.

Bedrijven zullen vanzelf op hun schreden terugkeren. De automatisering heeft daadkrachtige, creatieve, energieke, analytische figuren nodig. Het opleidingsniveau zegt daar niet zo gek veel over.

De kenniseconomie komt dus eindelijk van de grond.

Hoogopgeleide arbeiders, die voor een laag loon producten maken waar veel kennis voor nodig is, het eindstadium van iets wat aan het begin van de industriele revolutie voorspeld is.
Die producten moeten uiteraard verkocht worden, kijk naar de vette winsten die de detacherende uitbuiters maakten op de lange arbeidsdagen van de programmeurtjes.
Als ik even zoek op internet, kan ik ook al Nederlanders vinden die vanaf 5 dollar per uur iets willen programmeren,(telewerken) zouden ze al opdrachtjes uit India hebben gekregen?

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-02-20T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.