2003 bijzonder en moeilijk jaar voor Ordina

Overnames blijven de hoeksteen van de groeistrategie. Dat zegt Ronald Kasteel, bestuursvoorzitter van Ordina. Hij ziet een broos herstel, net als in 1984 en 1994. "2003 was een bijzonder en moeizaam verlopen jaar."

De omzet van de automatiseerder kwam vorig jaar uit op 345,4 miljoen euro, een daling van 13 procent ten opzichte van 2002 (omzet: 397,6). Ordina boekte een nettowinst van 10,5 miljoen euro. Het jaar daarvoor stond er onder de streep nog een plus van 18,1 miljoen euro. De winstdaling van 42 procent viel niet nog lager uit vanwege een belastingmeevaller en verminderde goodwill als gevolg van het stopzetten van de ontwikkelomgeving Plato (de kennis ervan verkreeg Ordina na de overname van Repit in 2001).
 
Bestuursvoorzitter Ronald Kasteel spreekt van een bijzonder 2003. Klaagde hij vorig jaar over het stilvallen van ict-bestedingen bij de overheid door de kabinetscrisis in 2002, ditmaal is de langlopende kabinetsformatie debet aan de nog steeds uitgestelde besluitvormingstrajecten over de investeringen. Ordina zag vorig jaar de opbrengsten in zijn publieke tak - de grootste divisie - met 22 procent teruglopen tot 147 miljoen euro. De besluiteloze houding bij de overheid gecombineerd met de negatieve economische groei zorgden wederom voor een moeizaam jaar, aldus de bestuursvoorzitter.
 
Maar ook hij bespeurt een kentering in de markt. In de tweede helft van 2003 ging het al minder slecht, ook bij de rijksoverheid, en de op gang gekomen offertestroom is de eerste paar maanden van dit jaar in beweging gebleven. "Klanten zijn na een paar jaar van niets doen weer bereid te investeren in ict om concurrentievoordelen te behalen." Ordina heeft eind 2003 de vraag naar ict-diensten in de financiële wereld - van oudsher een bolwerk van het bedrijf - en de nuts-, telecom en mediasector zien toenemen. "Bij deze sectoren valt de vraag als eerste terug, wanneer de economische groei terugloopt, maar trekt de vraag ook weer als eerste aan wanneer de groei toeneemt." Kasteel wijst naar een recente miljoenenopdracht bij de Friesland Bank, waar Ordina betrokken is bij de invoering van nieuwe systemen om de bedrijfsprocessen te verbeteren.
 
Kasteel wijst er wel op dat besluitvormingstrajecten tegenwoordig langer duren dan vroeger, omdat ict-projecten vaak groter en complexer zijn. Ook is het economisch herstel broos. "Net als in 1984 en 1994 lijkt het tij in 2004 te keren, maar er is nog geen sprake van een stabiele situatie."
 
In 2004 staan, naast de afronding van de overname van erp-specialist The Vision Web (395 medewerkers, omzet: 43 miljoen euro) eind maart, nog andere acquisities op stapel. Kasteel noemt overnames een hoeksteen van de groeistrategie en geeft drie gebieden aan waar Ordina wil uitbreiden: bedrijfstakgerichte ict-oplossingen (voor bijvoorbeeld effectenverkeer en hypotheken of facturering bij nuts- en telecombedrijven), bedrijfsbrede software (SAP, Microsoft Business Suite) en applicatiebeheer/business process outsourcing (gericht op het overnemen van bedrijfsprocessen bij kleinere banken).
 
Dat partijen als Ordina en Pinkroccade te weinig internationaal zouden zijn om op termijn omzetgroei vast te houden, vindt Kasteel onzin. "Wij hoeven in het buitenland geen kantoren te openen om bedrijven te ondersteunen. Daar zit geen toegevoegde waarde in. Wij sturen onze mensen op projectbasis de grens over om de zakelijke processen van klanten te ondersteunen, bijvoorbeeld voor Kappa Packaging en Philips." Hij beweert dat Ordina als nationale topper marktaandeel heeft gewonnen, al tekent Kasteel daarbij wel aan dat het soort activiteit in acht moet worden genomen. "Onze kracht ligt in de beperking. Ordina levert als nationale it-dienstverlener hoogwaardige ict-diensten om de zakelijke processen te verbeteren. Wij runnen geen rekencentra. Infrastructurele activiteiten zien wij dan ook als ondersteunend."
 
Het aantal medewerkers daalde bij Ordina met 559 naar 3195. Het personeelsverloop was hoog vanwege de onrust door de reorganisatie en lag vorig jaar gemiddeld op 12 procent. Kasteel zegt naar nieuw personeel te speuren, maar getallen noemen zoals concurrenten Atos Origin en Logica CMG (beide circa vijfhonderd), heeft volgens hem weinig zin. "Bij ons gaat om het kwalitatief hoogwaardige medewerkers met een bepaalde specialisatie. Daarvoor staan de deuren altijd open."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-03-12T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.