Aantal 'ict-bankzitters' neemt fors af

Het aantal bankzitters is fors aan het dalen. Dat blijkt uit een rondgang langs automatiseringsbedrijven en vakbonden. "Het aantal bankzitters is marktconform."

De vraag naar specialistische ict'ers trekt weer aan. Ict-dienstverleners Atos Origin en Logicacmg melden de afgelopen weken elk zo'n vijfhonderd ict'ers te zoeken. Sogeti is voorzichtig op zoek naar java-engineers, scripters en infrastructuurspecialisten en Yacht nodigt SAP-specialisten uit.
 
Het betekent niet dat de bankzitters uit Nederland verdwenen zijn, al melden de dienstverleners dat hun ranken flink zijn uitgedund. Een bankzitter en een gewenste nieuwe SAP-specialist zijn niet automatisch uitwisselbaar, stelt Menzo de Muinck Keizer, directeur communicatie bij Logicacmg.
 
CMG kreeg in 2002 grote aandacht met de ontslagprocedure van een honderdtal bankzitters in Groningen en Friesland. "Zelfs in die tijd zochten we nieuwe collega's. Het maakte de discussie wel moeilijk", aldus De Muinck Keizer.
 
Kijk voor een uitgebreid artikel in deComputable van 19 maart 2004.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Nou, ik kijk het nog maar eventjes aan, kan nog wel, even wachten.
Hebben ze mooi even jaartje de tijd om powerpoints te maken, hohohoho.

Vraag en aanbod.
Geld dit eigenlijk wel voor de it, publiek geheim is dat de salarissen voor de programmeurs al jaren lang in overleg vastgesteld worden door de bedrijven, en zo tegen Jan Modaal aanzitten.
Alleen wordt de hoeveelheid benodigde kennis steeds groter, tegen het waanzinnige aan.
Hoeveel zitten er eigenlijk tussen de 15000 ingeschrevenen bij het CWI, die zich nu vol enthousiasme op SAP gaan storten, ze kunnen beter buschauffeur worden, dat is een stuk rustiger en zekerder.
En komen er toptalenten uit het buitenland, om hier een karig bestaantje te leiden, ze zullen niet bepaald grote sommen geld naar huis kunnen sturen.
Dat ze veel managertalent nodig hebben lijkt me sterk, ik geloof niet dat daaraan een tekort is.


Vraag en aanbod
1 jaar geleden VB , Gisteren LINUX, vandaag JDE-scripts, morgen over een jaar iets anders omdat er dan weer iets nieuws is. De kwestie is bij blijven met de snel enoverende tijd idem zoals met de hardware.
Als je blijft hangen op Basic 10 PRINT "HELLO"
20 IF STIILL BASIC GOTO 30
30 PRINT "GOOD BYE"
Ben zelf begonnen in de metaal eerst als CONVENCIONEEL draaier daarna opleiding gedaan als CNC-draaier hiermee 1,5 jaar kunnen werken en nu doet 1 pc het werk van 10
mensen tegelijk toen storte de hele metaal markt in dat 5 jaar duurde daarna zocht men weer mensen. Maar als je gaat wachten en zelf niks anders doet dan wachten op die ene baan voor CNC (met 30.000 anderen).... tot de markt weer aantrekt. Tja (De IT gaat dit zeker ook nog meemaken)
Was het niet in 95 /96 dat je kon solliciteren bij IT-bedrijven in een auto-showroom nu MOET je zelf een BMW hebben anders kom je er niet in. -^.^-

Hmmm, overspannen markt, talenten, innovatieplatform, wat nu, 3 keer raden.

Dat ze dure krachten hebben vervangen voor goedkopere is niet mijn ervaring. Ze zochten juist ervarem mensen 4 jaar, seniors in hun vakgebied.
Daarnaast is men nu ook opzoek naar getalenteerde newbies op de markt - want die hebben ze de afgelopen 2 jr niet aangenomen...

In het bovenstaande blijkt, mijns inziens, te weinig dat er alleen aan gekwalificeerde IT kandidaten met minimaal vier jaar relevante projectervaring in een mainstream software pakket (zoals SAP en JDE) behoefte is. Tegelijkertijd worden organisaties kritischer m.b.t. diverse selectiecriteria.
Bovenstaande creëert een "overspannen" markt waar executive search organisaties als Eclectic International Breda in opereren.

Even ingaan op India. Dat we al meer dan 25 jaar niet voldoende en vaak volledig ongekwalificeerde mensen in de IT laten werken betekent niet dat je daarmee door moet gaan door de inhuur uit India. De eerste die dat inziet en er echt wat aan doet zal zijn monsters van legacy systemen succecvol kunnen vernieuwen. De rest blijft aanmodderen.

Waarom zoeken ze eigenlijk? ze kunnen het toch gewoon even een beetje in India laten doen?

Ook BearingPoint (voormalig KPMG Consulting Inc) zoekt nog 100 ervaren consultants en managers dit jaar! Je kunt inderdaad spreken van een aantrekkende markt.

Natuurlijk,
Het binnenhalen van nieuwe medewerkers is altijd doorgegaan, ook tijdens grootschalige reorganisaties.
Aan de ene kant de ervaren dure, vaak mondige medewerkers ontslaan en aan de andere kant goedkope, makkelijk te drillen jong personeel binnenhalen. Vervolgens deze nieuwe goedkope medewerkers voor bijna dezelfde tarieven als de oude medewerkers verhuren. Op deze manier zijn de winsten van de desbetreffende bedrijven behoorlijk op peil gehouden.
Maar pas op !!! Over een aantal jaren zal er met de nieuwe personeelsleden hetzelfde gebeuren. De meeste directieleden kijken niet verder dan hun portemonnee lang is. Want waar gaan die oude ervaren werknemers heen ? Naar de ICT-afdelingen van de inhurende bedrijven. Daardoor neemt de behoefte voor inhuur bij die bedrijven af.
Dit verhaal geldt uiteraard niet voor de te goedertrouw handelende bedrijven maar wel voor de bedrijven die in het artikel worden genoemd.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-03-18T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.